Kuva: Senja Rapila

Elastinen kommentoi Cheekin musiikkivideosta noussutta kohua

09.03.2016 14:45 - Senni Loikala

Elastinen räppää Cheekin tuoreella musiikkivideolla, joka synnytti kiivasta keskustelua naisten asemasta.

Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 34, julkaisi maanantaina musiikkivideon Me Ollaan Ne part 2 -kappaleeseen. Videolla ovat mukana myös Elastinen, JVG, Nikke Ankara, Kube ja Pete Parkkonen.  

Musiikkivideosta nousi nopeasti kohu, sillä monien mielestä siinä esiintyvät naiset ovat alisteisessa asemassa. Videolla nähdään esimerkiksi kaksi tiukkaan ja lyhythelmaiseen mekkoon pukeutunutta naista, jotka konttaavat lattialla talutushihnat kaulassaan. Mukana on myös kohtaus, jossa nähdään nainen imeskelemässä spagettia hidastetussa kuvassa.

Video naisohjaajan käsialaa

Elastinen, oikealta nimeltään Kimmo Laiho, 34, kommentoi videosta noussutta kohua Voice.fi-sivuston haastattelussa. Elastinen kertoo, että videon tekemisessä noudatettiin ohjaaja-käsikirjoittaja Viivi Huuskan visiota.

- Yritin eilen laskea, kuinka monen musiikkivideon tekemisessä olen ollut mukana. Tulin siihen tulokseen, että niitä on yhteensä noin 200. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin tekemässä videota, jossa on naisohjaaja. Ja en osaa sanoa muuta, kuin että me toteutimme hänen visionsa siitä, mitä tämä video tulee olemaan.

- Ja Viivi Huuska sanoo Iltalehdessä, että hän halusi herättää keskustelua ja siinä hän näköjään ainakin onnistui.

Kohu yllätti Elastisen

Elastinen kertoo, että hän tuntee monia naistanssijoita. Räppäri ei pidä esimerkiksi twerkkaamista mitenkään kyseenalaisena harrastuksena.

- Minä suhtaudun tähän niin, että jokainen videolla esiintyvä varmasti arvostaa naisia. Olihan se yhteensattuma, että videon julkaisu sattui naistenpäivän korville.

Elastinen muistuttaa, etteivät räppäreihin liitettävät stereotypiat aina pidä paikkansa. Yleisiä rap-musiikin tekijöihin liitettäviä mielikuvia ovat esimerkiksi machoilu, kaulassa killuvat suuret kultakorut ja suosio naisten keskuudessa.

- Mielestäni suomalaiseen räppiin eikä hiphop-kulttuuriin voi tehdä yhteneväistä linjaa, että me oltaisiin kaikki samaa mieltä asioista vain koska me tehdään räppiä. Jokainen biisi ja jokainen teos toteuttaa esittäjänsä agendaa. Ja tässä videossa oltiin annettu ohjaajalle vapaat kädet.

Tasa-arvovaltuutettu: "Halventaa naista"

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen kertoo YleX:n haastattelussa, että Cheekin musiikkivideolla nähtävä naiskuvasto on maailmanlaajuisesti tyypillistä esimerkiksi mainoksissa. Mäkinen ei pidä sopivana, että naiset laitetaan alisteiseen asemaan.

- Naisia käytetään katseenvangitsijoina ja huomionherättäjinä, ja silloin naisen rooli ei ole sellaisen täysivaltaisen naisen rooli, jolla on ääni, aivot ja oma tahto, Mäkinen kommentoi YleX:lle.

- Minusta se halventaa naista tai tekee naisesta vain yksiulotteisesti jonkinlaisen kuvan eikä aitoa ihmistä.

Alla Cheekin kohahduttanut musiikkivideo.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Lue myös: Vahva-kappaleensa hiljaisille ja epävarmoille omistava Elastinen: "Kiusaaminen ei ole koskaan cool"

Kilpailut

Uusimmat