Älä missään nimessä sano näitä asioita yksinhuoltajaäidille

16.05.2012 19:45 -

Woman’s Day –sivu koosti listan kommenteista, joita ei kannata laukoa sinkkuäideille.

Siviilisäädystä huolimatta äitiys ei koskaan ole helppo tehtävä. Sinkkuäideillä tilanne on usein vielä astetta haastavampi. Usein sinkkuna eläville äideille esitetään turhan suoria ja töykeitä kysymyksiä ainoastaan sen takia, ettei heillä ole puolisoa. Näin ollen kannattaakin miettiä, mitä sinkkuäideille voi ja ei voi sanoa.

Katso alta lista kysymyksistä, joita kannattaa välttää:

1. Sinun on varmasti hankalaa deittailla

Kuten kaikki naiset varmasti tietävät, deittailu aiheuttaa usein päänvaivaa. Sinkkuäideille tilanne on kuitenkin vielä haastavampi, hänen pitää esimerkiksi yrittää etsiä lastenvahtia.

Ei ole toki väärin olla kiinnostunut ystävästä, joka yrittää etsiä elämänkumppania. On kuitenkin parempi esimerkiksi tiedustella, josko ystäväsi tarvitsee apua, sen sijaan että kommentoit kuinka rankkaa hänellä onkaan.

Apua voi tarjota esimerkiksi miettimällä, löytyykö oman kumppanisi kaveripiiristä sopivaa miestä, jota voisit suositella ystävällesi.

2. Kuinka sinulla on varaa olla yksinhuoltaja?

Lienee selvää, ettei kenenkään taloudellinen tilanne kuulu ulkopuolisille, ellei hän halua itse siitä kertoa. Näin ollen on luonnollisesti tahditonta kysellä yksinhuoltajalta hänen raha-asioistaan. Tuskin kysyt kahden vanhemman taloudessa asuvilta ystäviltäsi, kuinka he pärjäävät.

3. Sinulla on varmaan ei-perinteinen tapa näkemys lasten kasvattamisesta?

Tuoreessa jenkkitutkimuksessa selvisi, että 55 prosenttia yksinhuoltajaäideistä oli sitä mieltä, että heidän kasvatusmetodinsa olivat hyvin perinteisiä. Vaikka nainen kasvattaisi lapsiaan yksin, se ei todellakaan tarkoita, että kasvatustavat eroaisivat mitenkään perheistä, joissa on isä ja äiti.

4. Missä hänen isänsä oikein on?

Vaikka vanhemmat eivät ole yhdessä, se ei todellakaan tarkoita, etteikö isä olisi osa lapsen elämää. Vielä töykeämpää on kysellä lapsen biologisen isän henkilöllisyyttä. Mikäli sinun täytyy erikseen kysyä isän henkilöllisyyttä, se tarkoittaa, ettei sinkkuäiti halua puhua aiheesta kanssasi.

5. Lapsi tarvitsee isän miehen malliksi

Isä ei todellakaan ole välttämättä ainut mies, joka voi toimia lapsen roolimallina. Lapsen elämässä voi olla isovanhempia, setiä, äidin ystäviä tai vaikkapa äidin uusi poikaystävä. Näin ollen lapsella voi hyvinkin olla positiivinen miehen malli elämässä.

Ja vaikka lapsen elämässä ei olisikaan suuressa roolissa olevaa miestä, tutkimuksen mukaan tärkeintä on lapsen ja häntä kasvattavan vanhemman suhteen laatu.

6. Missä lapsesi nyt sitten on?

Monet eivät malta pitää suutaan supussa siinä vaiheessa, kun he kohtaavat iltaa viettävän yksinhuoltajaäidin. Kysymystä siitä, missä lapsi on, ei välttämättä ole tarkoitettu tylyksi. Se kuitenkin kuulostaa sellaiselta, mikäli äiti on juhlimassa ulkona. Älä siis holhoa.

7. En ymmärrä kuinka selviät

Tämä on usein tarkoitettu kohteliaaksi kommentiksi, mutta se kuulostaa helposti vain syytökseltä. Sen sijaan, että kysyt yksinhuoltajalta kuinka hän oikein voi pärjätä, sano hänelle mielummin, kuinka ihailet häntä. Kehu vaikka, kuinka hienosti hän kasvattaa lastaan.

8. Käytätkö lapsilisät itseesi?

Äidit harvemmin tuhlaavat lapsilisiä omiin menoihinsa. Kuten muutkin talouteen liittyvät asiat, lapsilisät ja niiden käyttö ei todellakaan kuulu muille. Mikäli välttämättä haluat tietää jotain aiheeseen liittyvää, voit vaikka kysyä, osallistuuko lapsen isä rahallisesti kasvatukseen. Vältä kuitenkin aihetta, se on paras ratkaisu.

9. Kerro, mikäli tarvitset joskus lapsenvahtia

Totta kai yksinhuoltajat tarvitsevat joskus lapsenlikkaa. Kysymys kuitenkin saattaa lähettää vääränlaisen viestin - äiti nimittäin saattaa olettaa, ettet usko hänen pärjäävän yksin.

Onkin parempi esimerkiksi sanoa, että "minulla ei ole lauantaina mitään tekemistä, mikäli haluat minun vahtivan lapsia". Silloin se tuntuu enemmänkin palvelukselta, kuin tiedustelulta.

10. Pelkäätkö, että tulet uudelleen raskaaksi?

Jotkut sinkkuäidit ovat sinkkuja omasta tahdostaan ja heidän raskautensa on ollut suunniteltu. Kun olet yksinhuoltaja, kysymys "pelkäätkö uutta raskautta", ei ole ensimmäinen tapa, miten aihetta mietit.

Kysy vaikka, "olisiko toinen lapsi tervetullut". Mikäli sinkkunainen on tullut vahingossa raskaaksi, hän usein kiinnittää entistäkin tarkempaa huomiota ehkäisyyn. Oli miten oli, jotkut haluavat lisää lapsia, vaikka heillä ei olisikaan elämässään miestä.

Lähde: Woman's Day

Kilpailut

Uusimmat