Kuva: Fotolia

Lakkaa huolehtimasta: Asiantuntijat jakavat vinkit yleisimpien pelkojen voittamiseen

18.10.2016 23:15 - Tiina Svensk

Pelko on arvokas tunne siinä missä muutkin tuntemukset. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hallita elämääsi.

Vatsaan koskee ja kädet hikoavat - pelon tunne on jokaiselle meille varmasti tuttu. Pelko on tärkeä reaktio, joka suojelee meitä ja auttaa meitä selviytymään, mutta joskus se voi myös pidättää meitä saavuttamasta haluamiamme asioita.

Joskus pelko ei saata kuitenkaan olla vahva reaktio, emmekä välttämättä aluksi edes tunnista sitä arjessamme. Fitness Magazine haastatteli elämäntapavalmentajia, ja kysyi, mitkä ovat valmentajien mukaan ihmisten yleisimmät pelot. Samalla asiantuntijat jakoivat vinkkinsä pelkojen selättämiseen:

"En koskaan tavoita unelmakroppaani"

Haluatko pudottaa painoa ja saavuttaa tietynlaiset treenitavoitteet, mutta jossain takaraivossasi kalvaa epäonnistumisen pelko? Personal trainer ja pilatesohjaaja Jennifer Dene kertoi kuinka epäilyksestä pääsee eroon.

Ensin sinun täytyy tehdä itsellesi selväksi, mitä unelmakroppa tarkoittaa juuri sinulle. Sen jälkeen täytyy keskittyä elämäsi osa-alueisiin, joita voit hallita ja jotka edesauttavat sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Järjestä aikaa treenille, juo lisää vettä ja nuku - pienet teot muodostavat merkittävän kokonaisuuden!

Dene muistuttaa myös, että itseään kannattaa kannustaa epäilyn ja haukkumisen sijaan. Joka kerta, kun puhut kehostasi negatiiviseen sävyyn, lopeta saman tien ja vaihda äänensävyäsi.

- Pakota itsesi puhumaan positiivisesti, niin epämukavalta kuin se saattaakin tuntua. Anna muutoksen tuntua aluksi niin vaikealta kuin se tuntuu, hiljalleen itselleen puhuminen nimittäin helpottaa, Dene opastaa.

"En koskaan löydä itselleni kumppania"

Oletko viettänyt jo vuosia itseksesi, ja rakkauden löytäminen alkaa tuntua vain kaukaiselta haaveelta? Elämäntapavalmentaja ja suhdeneuvoja Jessi L. LaCosta muistuttaakin, ettei kukaan voi taata meille, että löydämme rinnallemme kumppanin. Silti LaCostan mukaan pelolle ei tule antaa valtaa.

Omaa pelkoaan kannattaa kuitenkin tarkastella: Miksi tunnet pelkoa yksinäisyydestä? Pelko saattaa löytyä menneisyydestäsi tai yleisistä uskomuksista, joita emme välttämättä edes tiedosta. Kun tulet pelosta tietoiseksi, saatat myös oivaltaa, että pelko itsessään estää sinua löytämästä rakkautta.

LaCosta muistuttaakin, että rakkauden löytäminen vaatii rohkeutta: sinun on oltava haavoittuvainen ja oltava valmis muuttamaan myös omaa ajatteluasi. Älä ajattele, ettei kukaan löydä sinua - sillä jo pelkkä ajatus lannistaa sinut varmasti.

"Minulla tulee aina olemaan ongelmia rahan kanssa"

Taloudellinen turva luo turvaa myös muille elämän osa-alueille, ja rahanpuute voi olla todellinen stressinaihe. Tunnettu bisnesvalmentaja Amber Hurdle todella tietää, kuinka raha-asiat voivat vaivata pelkona jopa vuosikausina. Hurdle muistuttaa myös, että huoli omasta taloudesta ja elannon saamisesta on täysin ymmärrettävää.

Pelon voi kuitenkin selättää. Ensin täytyy määritellä, mikä on suurin haaste, jonka kohtaat oman taloutesi kanssa. Onko sinulla velkaa vai oletko huono säästämään? Suuri ongelma kannattaa purkaa pieniin palasiin, jotka voit selvittää yksi kerrallaan.

Hurdle neuvoo luomaan budjettisuunnitelman, jotta saat itsellesi selkeän käsityksen siitä, mikä taloudellinen tilanteesi on. Kun tiedät, mihin rahasi kuluu, ymmärrät myös tilanteet, joissa voit säästää. Voit aloittaa myös säästötilin, jonne laitat 10 prosenttia palkastasi joka kuukausi. Silloin alitajuntasi saa rauhan, kun tiedät, että sinulla on rahaa hätätapauksia varten. 

"En koskaan saa lapsia"

Kun Facebook täyttyy toinen toistaan suloisimmista vauvakuvista, saattaa paine oman perheen perustamisesta nousta todelliseksi huolenaiheeksi. Myös pelko omasta lapsettomuudesta saattaa olla haave etenkin, jos äidiksi tulo on tuntunut itselleen aina tärkeästä.

Vaikka suvussasi olisikin lapsettomuutta, muistuta itseäsi, että ajatus lapsettomuudesta ei on vain ajatus - ei fakta. Vaikka tietäisitkin, ettet voisi saada lapsia, neuvoo Hurdle kuitenkin muistamaan, että nykytiede kehittyy koko ajan huimaa vauhtia:

- Mikä tahansa tilanne onkaan, keinoja positiivisen lopputuloksen saavuttamiseksi löytyy varmasti, Hurdle muistuttaa.

"Kumppanini menehtyy äkillisessä onnettomuudessa"

Tuntemattoman pelko on varmasti yksi kaikista suurimmista: me emme voi tietää, mitä tapahtuu. Silloin mielikuvitus saa helposti vallan, ja pelkäämme tapahtumia ennen kuin ne ovat edes todellisia. Silloin me emme enää kontrolloi pelkoa, vaan se on ottanut kontrollin meistä.

Fitness Magazinen artikkelissa neuvotaankin kohtaamaan pelottava ajatus kumppanin menettämisestä järjen kanssa. Ensin itselleen on myönnettävä se fakta, että kuolema on väistämätöntä, ja ajatuksen kanssa on vain opittava elämään. Turhia huolia ei kuitenkaan kannata kantaa taakkana.

Muistuta itseäsi, että tiettyihin asioihin voit kuitenkin vaikuttaa. Voit vaikuttaa siihen, että kumppanisi eämä on mahdollisimman terve, onnellinen ja hyvä. Keskity siis asioihin, joilla teet yhteisestä ajastanne merkityksellistä ja niin onnellista kuin mahdollista.

"Olen tehnyt vääriä valintoja elämässäni"

Jokainen meistä tekee vääriä valintoja elämänsä aikana - olemmehan sentään ihmisiä. Jokainen valintamme on kuitenkin muovannut meistä sen ihmisen, joka olemme juuri tänä päivänä, joten olet varmasti myös oppinut virheistäsi.

Virheitä ei siis kannata pelätä. Sen sijaan kannattaa olla armollisempi itseään kohtaan ja myöntää, että virheitä tapahtuu elämämme aikana useaankin otteeseen. Jokaisesta tekemästämme virheestä voimme kuitenkin saada valtavan hyödyn, kun käännämme sen voitoksi ja vahvuudeksi: se onnistuu oppimalla omista teoistaan.

Lue myös:  Mielenhallintavinkit, jotka todella toimivat: Pääse eroon murheista ja pelosta

Lue myös: 7 tapaa vahvistaa itseluottamusta

Lue myös: Yksinäisyys, pelko ja arvottomuus: Tunteet, joita ei tule tuntea hyvässä parisuhteessa

Lähde: Fitness Magazine

Kilpailut

Uusimmat