Mielenhallintavinkit, jotka todella toimivat: Pääse eroon murheista ja pelosta

24.09.2014 09:35 - Heli Thoren

Turhat huolet voivat viedä elämästä ilon. Jumppaa mieltäsi ja pääset raskaasta tavasta eroon.

Riitävätköhän rahani tässä kuussa? Entä jos mieheni jättää minut? Mitä jos sairastun tai sairastan parhaillaan jotain vakavaa tautia? Murheet ja huolet täyttävät monen mielen. Sen lisäksi, että asioiden murehtiminen harvoin auttaa tilannetta, se vie pahimmillaan elämästä ilon.

Mielenhallintavinkeillä tavasta voi onneksi päästä eroon. Valitse itsellesi toimivin tapa tai harjoita elämässäsi useampaa keinoa:

Tiedosta:

Usein huolen, murheen tai pelon takana on jokin todellinen syy. Jos pelkäät sairastumista, pelkäätkö todella eristäytymistä ystävistä tai sitä, että lapsesi jäävät yksin? Pohdi ja pyörittele pelkojasi ja kohtaa ne. Näin tulet tietoiseksi omista mietteistäsi ja samalla huolien ote lipeää pikku hiljaa.

On myös tärkeää ymmärtää, kuinka turhia huolet useimmissa tapauksissa ovat. Mieti, kuinka paljon käytät aikaa murehtimiseen ja kuinka paljon pelkääminen vie iloa elämästäsi. Mieti sitten aikaasi taaksepäin ja pohdi, kuinka moni peloistasi on todella käynyt toteen. Hyvin pieni osa kaikista niistä peloista, joille olet antanut valtaa.

Huolihetki:

Jos murheet valtaavat mielesi ja niiden jylläämistä tuntuu olevan vaikea hallita, kokeile huolihetki-tekniikkaa. Päätä, milloin vietät päivässäsi huolihetkeä. Se voi olla esimerkiksi vartin mittainen alkuillasta. Joka kerta, kun murheet valtaavat ajatuksesi, sano itsellesi, että nyt ei ole huolihetki. Päätä, että ajattelet huoliasi ja pelkojasi vasta sitten.

Kun huolihetki koittaa, kirjaa murheesi paperille. Mieti niitä, pohdiskele ja pyörittele. Jos vartti ei riitä, anna itsellesi puoli tuntia aikaa. Kun huolihetki on ohi ja kaikki murheet kirjattu, rutista paperi ja heitä se pois. Pyri samalla päästämään irti huolistasi.

Jos olet kova murehtimaan, voit pitää huolihetkiä päivässä myös useampia. Muista kuitenkin, että huolia ei saa pyöritellä kuin huolihetkien aikaan. Samalla opit pikku hiljaa hallitsemaan ajatuksiasi.

Katkaise ajatukset

Tunne, kuten pelko syntyy ajatuksesta. Tunteisiin on vaikea vaikuttaa, mutta sen sijaan ajatuksiimme voimme vaikuttaa. Opettele hallitsemaan ajatuksiasi pikku hiljaa. Kun huoli tai pelko hiipii mieleesi, pyri nappaamaan siitä kiinni ja lopettamaan ajatuksen pyörittäminen. Jos pelkkä ajatuksen katkaiseminen tuntuu vaikealta, korvaa se toisella.

Tämä vaatii ankaraa harjoittelua, joten ole kärsivällinen. Jos sorrut murehtimaan, päätä yrittää uudelleen huoliajatusten katkaisemista. Tuloksia syntyy takuulla, kun olet sinnikäs.

Tule onnellisemmaksi kahdessa minuutissa. Lue lisää täällä.

Kilpailut

Uusimmat