Kuva: Shutterstock

Haaveiletko pitkäaikaisesta parisuhteesta? Yleiset myytit voivat myrkyttää suhteen jo alkumetreillä

03.06.2022 11:15 - Riia Frost

Parisuhde-, identiteetti- ja traumaterapeutti kumoaa yleisimmät pitkäkestoisen suhteen myytit, joista voi olla haittaa lukuisille pariskunnille.

Moni haaveilee siitä, että voi vanheta yhdessä oman rakkaansa kanssa ja elää onnellisena loppuun asti. Toiveet onnellisesta lopusta ja pitkäaikaisesta parisuhteesta ovat kuitenkin luoneet paljon ennakkoluuloja, joista on syntynyt lukuisia epärealistisia myyttejä.

Liiallinen uskominen kyseisiin myytteihin voi saada kumppanin vaatimaan asioita, jotka ovat hyvin epärealistisia, mikä taas saattaa johtaa rajuihin erimielisyyksiin ja pilata suhteen jo alkumetreillä. Siksi parisuhde-, identiteetti- ja traumaterapeutti Sara Kuburic vihjaa, että mikäli olet pitkäaikaisessa parisuhteessa tai tavoittelet sitä, niin sinulla on hyvä olla realistisia odotuksia yhteisen tulevaisuutenne suhteen.

USA Today -julkaisussa Kuburic kumoaakin yleisimpiä pitkäaikaisen parisuhteen myyttejä, joista Voice.fi on valinnut 5 parasta. 

Et tule enää koskaan himoitsemaan ketään muuta

Vaikka rakastaisitkin kumppaniasi 100 prosenttisesti, on täysin inhimillistä, että saatat joskus tuntea vetovoimaa toista henkilöä kohtaan. Jos ikinä käy niin, että ihastut sattumalta toiseen henkilöön ja tunnet huonoa omatuntoa siitä, sinun ei tarvitse saman tien erota nykyisestä kumppanistasi. Ongelma ei ole koskaan houkutus tai ihastus, vaan se, jos oikeasti seuraat himojasi ja astut pettäjän polulle. On siis täysin sinun päätettävissäsi, että seuraatko tunteitasi vai annatko niiden kuihtua pois ja jatkaa rakastamasi kumppanisi kanssa yhteiseloa.

(kuva: Shutterstock)

Pitkäaikaisen parisuhteen tulisi olla aina helppoa

Edes pitkäkestoinen parisuhde ei ole täydellinen, mutta silti moni olettaa sen olevan yksi onnellisuuden ehdoista. Tuletta aina kohtaamaan toistenne kanssa erimielisyyksiä, vaikka kuinka kehittäisitte toisianne olemaan parempia kumppaneita. Jokaisessa parisuhteessa on väkisinkin asioita, joita siedämme, mutta joista emme välttämättä nauti. Siksi jokainen parisuhde vaatii mollemminpuolista vaivannäköä, panostusta, joustavuutta ja anteeksiantoa, jotta yhteinen elämä sujuisi mahdollisimman mutkattomasti ja pitkään.

Suhde tulee aina pysymään samanlaisena

Kuburicin mukaan on hyvin epärealistista ajatella, ettei parisuhde ikinä muuttuisi ajan myötä. Ihmiset muuttuvat, jonka myötä myös parisuhde muuttuu. Siksi pitkäaikainen parisuhde vaatii jatkuvaa uteliaisuutta, tietoisuutta ja joustavuutta. Jos suhteessa ei ole lainkaan edellä mainittuja asioita, molemmat osapuolet voivat tuntea parisuhteen ylläpitämisen olevan raskasta, mikä taas myrkyttää yhteiseloa.

Toisin sanoen sen sijaan, että havittelisit jatkuvasti samanlaista huumaa kuin alkuaikoina, kannattaa hyväksyä se tosiasia, että muutos on parisuhteelle vain hyvä asia. On erittäin suotavaa, että kasvatte molemmat ihmisinä parisuhteen myötä, ettekä ole kiimaisia ja toisistanne riippuvaisia teinejä ikuisesti. 

(kuva: Shutterstock)

Pitkäikäiset parisuhteet päättyvät joka tapauksessa

Ihmiset olettavat, että jossain vaiheessa monivuotinen parisuhde menettää kipinänsä, jolloin tulinen rakkaus päättyykin eroon. Kuburicin mukaan tämä ei kuitenkaan ole jokaisen parisuhteen kohtalo. Nimittäin ajan myötä suhteeseen rakentuu entistä vahvempi luottamus, turvallisuuden tunne sekä molemminpuolinen ymmärrys, mistä on hyötyä seurustelun monissa ongelmatilanteissa. Kun nämä ydinasiat ovat kunnossa, suhde kestää paremmin suurimmatkin ongelmat ja on helpompi selvittää hankalimmatkin riidat, mikä taas pidentää suhteen kestoa. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että terve suhde kestää niin kauan kuin molemmat osapuolet haluavat. Eli jos molemmat osapuolet haluavat tosissaan panostaa suhteeseen, niin tervettä suhdetta on helpompi ylläpitää.

Sinun ei tarvitse enää yrittää

Tämä on varsin yleinen myytti! Kuburic sanoo kohdanneensa lukuisia pariskuntia, jotka ovat lakanneet kiinnittämästä huomiota toisiinsa, koska he eivät vain ole enää yhtä kiinnostuneita viettämään aikaa toistensa kanssa kuin suhteen alkuaikoina. Tämä saattaa johtua siitä, että molemmat osapuolet ovat alkaneet tuntea olonsa kotoisaksi yhteiselon keskellä, jolloin suhteeseen tottuu liikaa ja kumppaniaan alkaa pitämään itsestäänselvyytenä.

Todellisuudessa alkuhuuman jälkeen suhteen aktiivinen ylläpito vasta alkaa. Parisuhteeseen täytyy panostaa entistä enemmän, jotta romanssi, himot ja kahdenkeskinen kipinä säilyy. Kuburicin mukaan vuosien saatossa moni unohtaa esimerkiksi kehua toista, tehdä spontaanisti asioita yhdessä tai vaikka pukeutua vaatteisiin, joista kumppani pitää.

Eli toisin sanoen pienillä teoilla voi säilyttää romanssin tunteen ja ylläpitää toisen mielenkiintoa, jolloin parisuhde pysyy helpommin pitkäkestoisena.

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Onko sinulla epärealistiset odotukset parisuhteelta? Moni haluaa kumppanin osaavan mahdottoman kyvyn

Lue myös: Alkoiko vanha suola janottaa? Asiat, jotka kannattaa huomioida ennen yhteenpaluuta eksän kanssa

Lähteet: USA Today

Kilpailut

Uusimmat