Kuva: Shutterstock

Onko sinulla epärealistiset odotukset parisuhteelta? Moni haluaa kumppanin osaavan mahdottoman kyvyn

18.05.2022 11:15 - Riia Frost

Omat standardit voivat liiankin helposti muuttua suuriksi ja epärealistisiksi odotuksiksi, jotka eivät jousta missään tilanteessa.

Nykyajan deittailu- ja seurustelukulttuurissa on painotettu jo pitkään, että on hyvä olla tietynlaisia standardeja kumppanin suhteen. Tietenkin on tervettä, että tiedostaa omat rajansa ja arvostaa itseään sen verran, että tietää millaista kohtelua ansaitsee omalta kumppaniltaan.

Omat standardit voivat kuitenkin liian helposti muuttua suuriksi ja epärealistisiksi odotuksiksi, jotka eivät jousta missään tilanteessa. Tällaiset suuret odotukset ja ennakkoluulot parisuhteelta luovat ikävää mainetta nykyaikaiselle deittailulle.

Psykologian tohtorit Chloe Carmichael ja Shawntres Parks toteavatkin, ettei pidä olla liian armoton, jos joku henkilö ei heti vastaa omia odotuksia.

- Täytyy muistaa, että he ovat eri ihmisiä, joilla on omat vahvuudet ja heikkoudet, Carmichael toteaa.

- Jos kumppanisi ei vastaa odotuksiasi, se ei automaattisesti tarkoita, ettei suhteenne voisi onnistua, Parks lisää.

Women’s Health -julkaisussa nimettiin 12 yleistä epärealistista odotusta, joista Voice.fi valitsi viisi. Jokaisen epärealistisen oletusongelman kohdalla on myös kerrottu psykologian tohtorien suosittelemat ratkaisut, jotka voivat auttaa odotusten tuomisessa todellisuuteen.

Oletat teillä olevan aina tietyn verran seksiä

Carmichaelin mukaan ongelma ei ole yleensä itse oletuksessa, vaan siinä, jos seksin määrästä on erimielisyyksiä. Jos esimerkiksi olettaa, että seksiä tulee aina olemaan kolmesti viikossa, mutta se ei vastaa toisen oletuksia, voi helposti kokea pettymyksen. 

Ja vaikka molemmilla olisikin yhteisymmärrys siitä, paljonko seksiä tulisi olla viikossa, moni kokee tietynlaisen turhautumisen, jos seksin määrä alkaa yhtäkkiä vähentyä. Moni jopa helposti luulee rakastelun vähentyessä, että syynä on parisuhteeseen kyllästyminen tai mahdollisesti pettäminen. 

Ratkaisu: Tiedosta, että seksin määrän muutos ei aina tarkoita, ettei kumppani haluaisi sinua enää missään muodossa. Kyse voi olla esimerkiksi vain arkikiireistä tai kumppanin omista henkilökohtaisista huolenaiheista. Keskustele asiallisesti asiasta, pohtikaa seksin vähenemisen syytä ja kerro selkeästi ehdotuksesi ongelman ratkaisemiseen. Huomioithan, että ideana on keskustella, ei vaatia.

(kuva: Shutterstock)

Oletat, että kumppanisi käyttäisi kaiken aikansa sinuun

Vaikka parisuhteeseen kuuluu kahdenkeskinen ajanvietto, moni kuitenkin olettaa oman rakkaan omistavan elämänsä jokaisen tunnin toiselle. Tämä usein kääntyy monella enemmän pakkomielteiseksi käytökseksi viattoman läheisyydenkaipuun sijaan. Lisäksi moni unohtaa, että parisuhteeseen kuuluu myös oma aika itsensä kanssa.

Ratkaisu: Kasvata omaa itsenäisyyttäsi esimerkiksi lisäämällä itsellesi harrastuksia tai tapaamalla ystäviäsi. Sopiva etäisyys kumppanista luo myös tervettä läheisyydenkaipuuta toiseen. Joskus jopa parikin yötä erillään voi tuoda uutta näkemystä ja syventää parisuhdettanne entisestään.

(kuva: Shutterstock)

Oletat, että kyse on aina sinusta

On normaalia ajatella olevansa oman elämänsä päähenkilö, jonka tarpeet tulevat aina ensimmäisenä, mutta tällainen ajattelutapa ei takaa tasavertaista parisuhdetta. Jos puhut jatkuvasti vain omista ongelmistasi ja vaadit aina sinun tarpeidesi tulla huomioiduksi, etkä ota lainkaan kumppaniasi huomioon, saatat lyhentää parisuhdettanne huomattavasti. Lisäksi kumppanisi kokee olonsa merkityksettömäksi, jos jatkuvasti oletat, että hänelle sopii kaikki ehdotuksesi.

Ratkaisu: Tässäkin tilanteessa on hyvä keskustella avoimesti ja asiallisesti. Osoita, että sinua aidosti kiinnostaa kuulla hänen hyvinvoinnistaan. Anna hänen myös tuoda oma ehdotuksensa esille, äläkä tuomitse niitä samantien, vaikka ne eivät vastaisikaan täysin omiasi. Kaikki päätöksenne kuitenkin vaikuttavat teihin molempiin ja siksi on tärkeää, että molemmat tulevat tasavertaisesti kuulluksi ja tekevät kompromisseja.

Oletat kumppanisi osaavan lukea ajatuksiasi

Tähän sortuu yllättävän moni! Ihmiset eivät osaa lukea jatuksia, eikä kumppanisi ole tässäkään poikkeus. Parksin mukaan kummallakaan osapuolella ei ole tilaa muuttua ihmisenä, jos toinen aina haluaa rakkaansa ennakoivan hänen tarpeensa tai reaktionsa.

Ratkaisu: Vaikka kuinka toivoisit, että kumppanisi oppisi lukemaan ajatuksiasi tai eleitäsi, niin kannattaa vain hyväksyä se tosiasia, että vaatimuksesi on mahdoton. Helpommalla pääset, kun sanot ajatuksesi ääneen. Halujesi, huoliesi tai tarpeidesi puhumisesta ääneen on normaalia eikä siinä ole mitään väärää. Todellinen taito on se, että te molemmat osaatte kuunnella toisianne ja varmistatte, että molemmat kokevat olonsa kuulluksi.

(kuva: Shutterstock)

Oletat kumppanisi täyttävän elämäsi kaikki tyhjiöt

Parisuhteessa molemmilla osapuolilla on monta roolia, kuten terapeutti, seksikumppani ja luottamushenkilö. Ongelma tulee usein siinä, kun toinen olettaa kumppaninsa hoitavan kaikki roolit samaan aikaan virheettömällä suorituksella. Tämä on kuitenkin erittäin rankkaa, eikä lainkaan inhimillinen vaatimus. Vaikka elämästäsi puuttuisi mitä tahansa psyykkisesti, emotionaalisesti, fyysisesti tai materiaalisesti, kumppanisi ei kuulu täyttää näitä tyhjiöitä riittääkseen sinulle.

Ratkaisu: Parks neuvoo sinua katsomaan kumppaniasi ennemmin elämäsi hienona lisänä kuin tyhjiöidesi täyttäjänä. Kumppanisi ei voi yksin saada elämääsi kukoistamaan, vaan joudut myös itse näkemään vaivaa sen eteen. Elämässäsi on varmasti ollut ihmisiä, jotka ovat jättäneet sinuun jäljen, mutta on hyvä muistaa, ettei nykyinen kumppanisi saa maksaa siitä, mitä muut ovat sinulle aiheuttaneet menneisyydessäsi.

Lue myös: Kuinka riidellä oikealla tavalla? Moni sortuu kiistellessään pahimpaan virheeseen

Lue myös: Moni kokee seksuaalista turhautumista - ratkaisuna muukin kuin fyysinen tyydytys

Lähteet: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat