Kuva: Fotolia

Deittisovellukset vaikuttavat itsetuntoon: "Saa käyttäjän tuntemaan itsensä esineeksi"

08.08.2016 11:45 - Tiina Svensk

Jos Tinderin selaamisen jälkeen sinulla on paha olo, et ole yksin tunteesi kanssa.

Vaikka monilla onkin positiivisia kokemuksia Tinderin kaltaisista deittisovelluksista, eivät kaikki ole yhtä onnekkaita sovellusten parissa. Joillekin niiden käyttäminen on jopa todella haitaksi - eikä ainoastaan tuhlatun ajan ja turhautumisen vuoksi.

Huomattava vaikutus kehonkuvaan

Cosmopolitan uutisoi amerikkalaistutkimuksesta, jonka tulokset eivät puhu onlinedeittailun puolesta. Tutkimuksen mukaan sekä miehet että naiset, jotka käyttävät sovellusta, kärsivät todennäköisemmin alhaisesta itsetunnosta ja negatiivisesta kehonkuvasta.

Tutkimuksessa oli noin 1300 henkilön ryhmä, jonka deittailutapoja tutkittiin. Samalla tarkasteltiin henkilöiden itsetuntoa. Ryhmästä 10 prosenttia ei käyttänyt deittisovelluksia. 90 prosentin joukosta suurin osa ilmoitti tuntevansa epävarmuutta ja tyytymättömyyttä kehoaan kohtaan. He kokivat myös, että heidän täytyi vertailla omaa ulkonäköään toisten ulkonäköön ja viehätysvoimaan.

Vaikuttaa molempiin sukupuoliin

Tutkimuksen mukaan tulokset johtuvat siitä, että deittikumppanin valinta monien joukosta saa käyttäjät tuntemaan itsensä esineeksi, jonka voi poimia monien joukosta. Suurin osa otantaryhmästä oli naisia, jolloin tulokset keskittyvät etenkin heidän vastauksiinsa:

- Vaikka löydöt koskevatkin suurilta osin naisia, onlinedeittailu voi luoda negatiivisia vaikutukisa tasavertaisesti sekä naisille että miehille, kertoo tutkimuksen yksi perustajista Jessica Strübel.

Tutkimusryhmä muistuttaa kuitenkin, että itse sovellukset eivät kuitenkaan laske yksinään itsetuntoa: monilla voi olla myös positiivisia kokemuksia sovelluksen käytöstä. Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisää näyttöä siitä, miten sovellukset todella vaikuttavat käyttäjien itsetuntoon ja minäkuvaan.

Lue myös: Sinkkuvuosien määrä ennen vakiintumista selvitettiin - päteekö sinuun?

Lue myös: Oletko sinkku? 4 syytä nauttia siitä

Lue myös: 7 lausetta, joita yksikään 30-vuotias sinkku ei tahdo kuulla

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat