"Seurusteleva ei flirttaile, pettäjä pettää aina uudestaan" - uskotko sinä seurustelumyytteihin?

10.08.2015 21:15 - Eeva Rajala

Flirttailevia pidetään onnettomina parisuhteessaan ja huonon seksin uskotaan kertovan siitä, ettei suhde toimi.

Seurusteluun ja parisuhteeseen on asennoiduttu vuosien saatossa hyvin eri tavoin. Vielä 40-luvulla naisia neuvottiin, että heidän tärkein työnsä on kasvattaa ja ylläpitää miehen egoa. Naisen ei myöskään ollut hyvä valittaa ja aina piti kuunnella miestään.

Vaikka noista ajoista moni asia on muuttunut, osa seurusteluun ja parisuhteeseen liittyvistä myyteistä pitää edelleen pintansa. Parisuhde-ekspertti ja terapeutti Esther Perel selvittää Refinery29-sivustolla, mitkä vanhat myytit joutuvat jo romukoppaan ja miksi.

Myytti 1: Seurustelevat eivät flirttaile. Jos he flirttailevat, he ovat onnettomia ja etsivät koko ajan jotain parempaa

Flirttailu tarkoittaa itse asiassa sitä, ettei toinen ole aivan tosissaan. Perelin mukaan flirttailu ei ole merkki tyytymättömyydestä parisuhteessa. Tavallinen flirttailu baarissa on siis normaalia käytöstä.

Asiayhteys kuitenkin ratkaisee. Yksi flirttikerta ei vielä tarkoita mitään, mutta jos kumppani flirttailee toisen silmien alla koko ajan eikä keskity kumppaniinsa, on kyse epäkunnioituksesta. Samanlainen epäkunnioitus syntyy, jos toinen katsoo koko ajan omaa kännykkäänsä eikä ymmärrä jutella kumppaninsa kanssa.

Myytti 2: Rehellisyys maan perii

Nykyään on yleistynyt, että toinen sanoo "Olen vain rehellinen..." ja tämän jälkeen saattaa töksäyttää jotain ilkeää. Täysin rehellisenä oleminen ei välttämättä aina ole kunniakkain ja toisesta välittävin tapa. Joskus totuuden kertominen on jopa vihamielinen teko. Esimerkiksi jos toinen haluaa erota, erosta kertominen kumppanille voidaan tehdä toista arvostamalla tai niin, että yhdessä hetkessä listaa kaikki asiat, jotka suhteessa on huonosti, haukkuu perään vielä toisen ulkonäön ja elämäntyylin ja sitten vain lähtee. Perelin mukaan tällaisesta tilanteesta voi toiselle jäädä vuosien murheet.

Tutkimustulosten mukaan valkoiset valheet, jotka suojelevat toisen tunteita, voivat vahvistaa suhdetta. Sen sijaan omien jälkien peittely valehtelemalla, esimerkiksi uskottomuuden jälkeen, voi heikentää suhdetta.

Myytti 3: Huono seksi kertoo siitä, ettei suhde toimi. Ihmiset eivät sovi silloin toisillensa

Perel muistuttaa, että on eroa sillä, onko kyseessä huono seksi vai seksuaalinen yhteensopimattomuus. Jos esimerkiksi ei viehäty toisesta, eikä esimerkiksi pidä toisen ominaistuoksusta, on se pienoinen ongelma. Sen sijaan huonolle seksille löytyy parannuskikkoja missä tahansa suhteessa. Ratkaisu voi löytyä itsetarkkailusta.

Myytti 4: Kumppanin pitäisi olla myös paras ystäväsi

On hyvä nähdä oma kumppani myös hyvänä ystävänä, muttei välttämättä parhaana ystävänä. Yhdeltä ihmiseltä ei voi vaatia kaikkea. Hänen siis pitäisi olla kumppani, rakastaja, paras ystävä ja niin edelleen? Perel muistuttaa, ettei kuumaa seksiä yleensä harrasteta parhaan ystävän kanssa.

Jos kumppania pitää parhaana ystävänään, ei se välttämättä kuitenkaan ole paha asia. Kannattaa silti varmistaa, että tässä tapauksessa on toinenkin paras ystävä, jolle purkaa sydäntään kovan paikan tullen.

Myytti 5: Riitely on aina merkki siitä, että jokin on vialla

Riitely ei sinänsä ole parisuhteissa ongelma. Ongelmaksi tulee se, miten pariskunta riitelee. Paljon riippuu siitä, miten pariskunta kommunikoi toistensa kanssa riidan aikana. Kääntävätkö henkilöt toisillensa selkänsä eivätkä kuuntele mitä toisella on sanottavaa vai puhutaanko asioista katsomalla toista silmiin ja antamalla myös toisen kommenteille tilaa?

Yksikään parisuhde ei ole konfliktivapaa, mutta riidellä voi kahdella eri asenteella: riiteletkö korjataksesi suhteenne vai riiteletkö ollaksesi oikeassa?

Myytti 6: Pettäjä pettää aina uudestaan

Yleisesti parisuhdeasiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, ettei pettäjä petä aina uudestaan. Siinä tapauksessa pettäjä voi pettää aina uudestaan, jos koko ongelman ydin on henkilössä itsessään, eikä parisuhteessa. Uskottomuuteen yhdistetään usein narsismi, uhkarohkea käytös sekä sitoutumiskammo. Jos henkilö pettää aina uudestaan, hän todennäköisesti valehtelee monesta muustakin asiasta.

Myytti 7: Pettämisestä pääsee yli unohtamalla tai eroamalla pettäjästä

Tilanteet eivät koskaan ole näin yksinkertaisia, vaikka siltä voisi kuulostaa. Ystävät voivat neuvoa jättämään pettäjän, ja petetystä voikin tuntua, että itsessä on jotain vikaa, jos suhteeseen haluaa jäädä. Tilanne on harvoin kuitenkaan mustavalkoinen. Joskus asioiden läpikäyminen ja parisuhteen ongelmien ymmärtäminen tekee parisuhteesta vieläkin tukevamman.

Jos pettämisen jälkeen halutaan yrittää uudestaan, ei kannata ajatella, että tilanteesta selviää kun vain antaa anteeksi ja unohtaa. Pettämistä ei koskaan unohda. Anteeksi voi antaa, mutta anteeksianto on alussa vain osittaista.

Pettäjän pitää työstää anteeksipyyntöään. Pitää alkaa rakentaa luottamusta uudelleen, pyydettävä anteeksi aidosti ja ymmärrettävä tuska, jonka on aiheuttanut. Toiselle pitää luoda aidosti sellainen olo, että hänellä on merkitystä ja arvoa.

Seuraavaksi pitää miettiä, missä mentiin vikaan ja miksi. Yksityiskohtaisia tarinoita pettämisestä ei kannata kertoa, sillä kumppani tarvitsee kysymyksiinsä rauhoittavia vastauksia, ei kuohuttavia.

Jos kumppani on pettänyt, ei ole petetyn tehtävä rakentaa luottamusta uudelleen. Se on pettäjän tehtävä itse. Parisuhteessa on kaksi ihmistä, jotka työstävät suhdetta, mutta syrjähypystä pettäjä on yksin vastuussa.


Lue myös: Tuleeko liittonne onnistumaan? Yksi asia voi määrittää parisuhteen tulevaisuuden

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat