Kuva: Fotolia

Miten vältät riidat parisuhteessa? 8 ohjetta

17.11.2015 13:15 - Emma Ylistalo

Suhteen sudenkuopat voi välttää helposti, kun tietää mihin kiinnittää huomiota. 

Sinulla oli taas riita kumppanisi kanssa, mutta et ymmärrä mikä siihen johti. Saatoitte pohtia viikonlopun suunnitelmia ja hetken kuluttua huusitte jo toisillenne. Kommunikaatio on tärkeä osa parisuhdetta, mutta myös haastavin. Lue alta kahdeksan ohjetta, joiden avulla vältät riidat.

1. Älä aloita hyökkäyksellä

Jos aloitat keskustelun kritiikillä tai hyökkäyksellä, olet jo hävinnyt taistelun. Tämä laittaa puolisosi ainoastaan puolustuskannalle, ja saa hänet vihaiseksi. Ennen kuin syytät kumppaniasi siitä, ettei hän ole taaskaan vienyt roskia ulos, mieti jokin kohteliaisuus. Keskustelu on parempi aloittaa kiittämällä.

2. Älä syytä

Syyttämällä kumppaniasi epämieluisasta lopputuloksesta, lopetat keskustelun ennen kuin se on alkanutkaan. Parisuhteessa kummankin täytyy ottaa vastuu omista teoistaan. Mieti siis ensin miten sinun toimintasi on vaikuttanut tapahtumiin, ennen kuin syytät puolisoasi kaikesta.

3. Älä mieti, milloin on sinun vuorosi avata suusi

Tiedät varmaankin sen tilanteen, kun puolisosi puhuu ja sinä odotat vain, koska hänen lauseensa loppuu, jotta voit sanoa oman kantasi. Tämä johtaa kuitenkin usein siihen, ettet kuuntele oikeasti, mitä toisella on sanottavana. Pysäytä siis päässäsi pyörivät ajatukset ja kuuntele aidosti mitä puolisollasi on sanottavanaan.

4. Sinun ei tarvitse todistaa aina olevasi oikeassa

Jos aloitat keskustelun niin, että sinulla on tarve olla oikeassa, törmäät samantien seinään. Tärkeämpää kuin se, että voi todistaa olevansa oikeassa, on esimerkiksi löytää kompromissi. Keskity siis voittamisen sijasta aitoon kommunikaatioon löytääksesi kumppanisi kanssa molempia miellyttävän lopputuloksen.

5. Älä roiku yhdessä näkökulmassa

Kun katsot asioita ainoastaan yhdestä näkökulmasta, et näe koko kuvaa. Katso ja mieti asioita välillä myös kumppanisi näkökulmasta. Näin löydät enemmän ratkaisuja ja sinun on helpompi ymmärtää myös kumppaniasi.

6. Älä odota, että kumppanisi haluaa sinun korjaavan asian

Vaikka onkin luonnollista alkaa etsiä ongelmiin ensimmäisenä ratkaisuja, se ei välttämättä ole aina se, mitä kumppanisi haluaa. Puolisosi voikin kaivata ainoastaan keskustelua aiheesta. Sen sijaan, että käskisit puolisosi lopettamaan turhan murehtimisen, kuuntele häntä ja jutelkaa hänen mieltään painavasta asiasta yhdessä.

7. Älä odota kumppanisi tietävän mitä tarvitset

Kumppanisi ei ole ajatustenlukija ja tuskin olet sinäkään. Ole siis selkeä toiveissasi ja anna myös kumppanisi kertoa avoimesti hänen tarpeensa. Jos haluat kukkia syntymäpäivänäsi, kerro se. Jos taas tunnet itsesi yksinäiseksi, kerro kumppanillesi kuinka hän voi helpottaa oloasi.

8. Älä pyörittele silmiäsi

Silmien pyörittely, osoittelu ja pään pyörittäminen eivät ole olennaisia missään keskustelussa. Ne vain helposti kääntävät hyvän keskustelun riidaksi. Kiinnitä siis huomiota muuhunkin kuin ainoastaan sanoihin, joita päästät suustasi. Eteenpäin nojaaminen ja silmiin katsominen ovat esimerkiksi tapoja, joilla osoitat kiinnostusta toista kohtaan keskustelun aikana.

Lue myös: Naiset, huomio: Tutkimus selvitti, millaista tukea miehesi kaipaa

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat