Kuva: Fotolia

Oletko alisuoriutuja? Kahdeksan ajatusta, jotka estävät sinua saavuttamasta tavoitettasi

04.01.2016 19:45 - Pauliina Jokinen

Selitteletkö itsellesi jatkuvasti, etkä pääse koskaan tavoitteisiisi. Kierre on mahdollista katkaista.

Keskinkertaisuus ei välttämättä ole huono asia: varma suoriutuminen takaa (keskinkertaisen) tuloksen kerta toisensa jälkeen. Mutta mitäpä jos haluaisit suoriutua kerrankin ainakin aavistuksen paremmin kuin yleensä?

Saatko itsesi usein kiinni alisuoriutumisesta tai seuraavista ajatuksista, jota estävät sinua menemästä mukavuusalueesi ulkopuolelle? Kun tiedostat, milloin selittelet itsellesi, voit myös nostaa itsesi ajatustesi yläpuolelle ja yrittää ainakin välillä aavistuksen enemmän.

"Minun ei oikeasti tarvitse tehdä tätä"

Jos kukaan ei ole työntämässä sinua eteenpäin, on helppoa kadottaa motivaatio: mielesi alkaa harhailla ja yllyttää sinua hylkäämään tavoitteesi. Miksi kamppailla ikävien asioiden kanssa pakosta?

Vähemmän tärkeistä tehtävistä on helppo luopua, kun toistelee itselleen, etteihän näillä nyt oikeasti niin suurta merkitystä olekaan. Ja juuri näin hyvin alkanut painonpudotus tyssää pöydältä napsittuihin kekseihin ("Kyllähän minä voin ottaa yhden").

Kun aivosi yllyttävät sinua seuraavan kerran hylkäämään tavoitteesi, muistele, miksi heti ei kannata antaa periksi.

"Aloitan huomenna"

Joskus huomenna aloittaminen on parasta, mitä voit tehdä - varsinkin, jos oikeasti aloitat huomenna. Jos tulevaisuus kuitenkin on vain päivä tulevaisuudessa, ei se koskaan todellisuudessa saavu.

"Juuri nyt ei ole sopiva hetki"

Harvoin tulee täydellistä hetkeä tai ainakaan se ei ilmoita itsestään kuuluvalla äänimerkillä. Joskus on vain päätettävä ryhtyä.

"Aloitan heti kun minulla on enemmän ..."

Aikaa? Rahaa? Kokemusta? Ihminen on taipuvainen selittelyyn, kun olisi tarkoitus ryhtyä johonkin ikävään tai epämukavaan hommaan. Kun ymmärrät kyseessä olevan vain selitys, ymmärrät myös, että todennäköisesti sinulla on jo suurin osa tarvitsemistasi asioita, joita kuvittelet tarvitsevasi aloittaaksesi.

"Jos minulla vain olisi enemmän ... menestyisin paremmin"

Jos sinulla olisi enemmän sisua/älykkyyttä/matikkapäätä menestyisit paremmin? Ei. Voit menestyä omilla ehdoillasi, eikä sinun tarvitse verrata itseäsi muihin. Menestyminen on hyvin vaikeasti määriteltävä termi ja on jokaisen itsensä arvioitavissa.

"En ole tarpeeksi hyvä aloittaakseni"

Tuskin kukaan on täydellinen heti ryhtyessään hommaan. Ja sitä paitsi: miten ihmeessä voisitkaan kehittyä, jos et edes yritä?

"Tämä on viimeinen kerta, kun..."

Tämä on viimeinen kerta, kun syön hampurilaisen. Heti huomenna syön salaattia/ puuroa/ pieniä kiviä. Miksi annat itsellesi vielä viimeisen kerran? Tällä selityksellä lykkäät asioita "huomiseen" yhtä todennäköisesti kuin siirtämällä asioita huomiseen.

"Pidän vielä tänään hauskaa, mutta huomenna keskityn tavoitteisiini"

Joka kerta, kun petät omat lupauksesi, asetat todennäköisesti uuden hetken, jolloin haastat jälleen itsesi. Ajan saatossa tästä voi tulla paha tapa, josta tiedät luistavasi joka tapauksessa.

"En tiedä miten"

Tutkimuksissa on selvitetty, että ihmiset, jotka joutuivat useimmiten epämukavien haasteiden eteen, menestyivät niissä parhaiten. Jokaisen uuden asian edessä tulee hetki, kun et tiedä, miten edetä. Silloin kannattaa muistaa, että olet selvinnyt aiemminkin monista vaikeista ja uusista tilanteista. Selvität kyllä uudenkin tavan!

"Täällä eletään vain kerran - ja silloin kuulukin nauttia!"

Todellinen onnistumisen tunne löytyy usein vain omalta epämukavuusalueelta. Kun saavutat jotakin, mikä tapahtuu yrittämisen ja epäonnistumisen kautta, on nautinto entistä suurempi. Näin voit perustella itsellesi silloin, kun haluaisit heittäytyä pitkäksesi, antaa periksi ja avata suklaalevyn.


Lue myös: 10 asiaa, joita upean seksielämän omaavat naiset tekevät

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat