Kuva: Fotolia

Onko seksielämässänne parantamisen varaa? Pääsette taivaisiin sängyssä neuvojen avulla

09.06.2016 23:15 - Emmi Moilanen

Suunnitelmallisuuden puute ja erimielisyydet ehkäisyasioissa viilentävät tehokkaasti tunteita makuuhuoneen puolella.

Tuntuuko sinusta, että kaipaat enemmän läheisyyttä kumppaniltasi, tai oletko huomannut, että intohimon hetket ovat huomattavasti vähentyneet parisuhteessanne? Ongelmat makuuhuoneen puolella ovat yleisiä, mutta usein myös vaiettuja asioita. Women's Health listasi asiantuntijoiden kanssa yleisimmät syyt huonoon seksiin.

Erimielisyydet ehkäisymenetelmässä 

Jos et halua käyttää ehkäisypillereitä ja kumppanisi mielestä kondomi on todellinen tunnelman latistaja, herää kysymys siitä, kenen vastuulla ehkäisy lopulta on. Seksuaaliterapeutti Jane Greerin mukaan erimielisyydet ehkäisyasioissa voivat aiheuttaa vakaviakin ongelmia parisuhteeseen.

Paras tapa ratkaista ongelma on myöntyä kompromisseihin. Kerro kumppanillesi rehellisesti, minkä takia jokin tietty ehkäisymenetelmä ei sovi sinulle. Tehkää yhdessä suunnitelma, jossa molemmat otatte vastuun raskauden ehkäisemisestä. Hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi sellainen, jossa pystytte jakamaan kustannukset tasapuolisesti.

Erilaiset seksihalut

Jokaisen seksihalut ovat erilaiset. Tämä voi helposti aiheuttaa sen, etteivät pariskunnan halut sekä seksuaalinen aktiivisuus kohtaa.

- Tutustukaa toistenne seksuaalisen menneisyyteen ja tehkää sen perusteella hienosäätöä nykyiseen seksielämäänne, ehdottaa seksologi Dawn Michael.

Esimerkiksi masturboinnin määrää lisäämällä tai vähentämällä voitte helposti kokeilla tasoittaa seksuaalisen halukkuuden eroja.

Kivulias seksi

- Monet naiset kärsivät kivuliaasta seksistä velvollisuudentunnosta tai tuntevat, että heidän pitäisi vain selviytyä tilanteesta, toteaa psykoterapeutti ja kirjailija Ian Kerner.

Liukasteen puute on tyypillinen syyllinen yhdyntäkipuihin. Kipu voi kuitenkin olla oire myös jostain vakavammasta. Kernerin mukaan esimerkiksi vaginismi, eli tahdosta riippumattomat emättimen kouristukset, voivat aiheuttaa kireyttä seksin aikana.

Jos ylimääräinen annos liukuvoidetta ei auta yhdyntäongelmiin, on hyvä vierailla gynekologin luona selvittämässä, mistä kipu mahdollisesti johtuu.

Nauraminen seksin aikana

Kuka arvaisi, että kikattelu vällyjen välissä voisi olla ongelma?

- Toiset reagoivat kiusallisiin tilanteisiin tai nolostumiseen nauramalla, kertoo Greer.

- Se voi kuitenkin olla turn-off kumppanille, joka ei ymmärrä, mitä on meneillään, hän jatkaa.

Kannattaa siis oppia tunnistamaan asiat, jotka saavat sinut hermostuneeksi. Näin ollen voit paremmin hillitä reaktioitasi - vaikkapa juuri sänkypuuhissa. Toisaalta monet pariskunnat syttyvät juuri siitä, että kaikenlaiset tunteensa saa näyttää seksin aikana, jolloin nauraminenkaan ei ole ongelma.

Puutteellinen keskusteluyhteys

Yleinen syy ongelmiin makuuhuoneessa on se, ettei pulmista puhuta riittävästi. On pariskuntia, joilla näyttää olevan virheetön suhde jokaisella muulla elämän osa-alueella, mutta seksielämä tökkii.

- Tuloksia tuottava kommunikaatio ei ole vain puhumista. Pitää myös olla läsnä ja ymmärtäväinen, seksologi Debra Laino kertoo.

Lainon mukaan parisuhdetta voi kokeilla vahvistaa helpolla niksillä. Puhukaa kumpikin kymmenen minuutin ajan ilman keskeytystä tunteistanne – kun toinen puhuu, toisen on vain kuunneltava. Vuoronvaihdon koittaessa kuunnellut osapuoli saa ilmaista ajatukset, joita hänen mielessään heräsi näiden minuuttien aikana.

Suunnitelmallisuuden puute

Spontaanit intohimon hetket tapahtuvat yleensä parisuhteen alussa, jolloin ette voi kumppanisi kanssa pitää näppejä erossa toisistanne. Valitettavasti tämä vaihe harvoin kestää ikuisuuksia.

- Useimmat pariskunnat uskovat, että seksiä tulisi harrastaa yllättäen ja spontaanisti. Tämän takia he suunnittelevatkin kaiken muun, paitsi seksin harrastamisen, Kerner kertoo.

- Vain yksi neljästä naisesta kokee spontaania halua, hän jatkaa.

Tilannetta voi helpottaa keskittymällä esimerkiksi parempaan esileikkiin. Varatkaa siis kalenterista aikaa ja lämmitelkää rauhassa intohimon tunteitanne. Tällä todennäköisesti on positiivisia vaikutuksia koko seksielämäänne.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Eikö seksi innosta? 9 syytä haluttomuuteen

Kilpailut

Uusimmat