Miten pettämisestä voi selvitä? Asiantuntija vastaa

12.04.2012 19:45 - Mikko Räsänen

Uskottomuus on syy moneen avioeroon. Voicen vieraana käynyt parisuhdeasiantuntija kertoo, voiko suhde pelastua vaikka toinen olisi jäänyt kiinni pettämisestä.

Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasioiden yksikön johtaja Päivi Kähkönen vieraili Voicella puhumassa parisuhteissa ja suhteiden ongelmista. Voicen kuulijat ja lukijat olivat saaneet lähettää Kähköselle kysymyksiä. Yksi kuulijoita kiinnostanut aihe oli pettäminen ja se, voiko siitä selvitä.

- Kokemukseni perusteella voi selvitä, mutta ei se helppoa ole. Suhteessa luottamus on kuitenkin keskeinen asia. Parisuhde perustetaan luottamukselle ja jos sen kerran menettää, on sen uudelleen rakentaminen äärettömän hankalaa. Mutta sen voi tehdä, se vaan edellyttää vahvaa tahtoa ja halua sitoutua suhteeseen.

- Pitää myös selvittää mihinkä asiaan pettäminen on reaktio, mikä asia sen taustalla on. Se vaatii energiaa, tahtoa, halua ja avoimuutta ja rohkeutta, Kähkönen kertoo.

- Uskottomuus ja pettäminenhän ovat oire jostakin. Et ole tyytyväinen johonkin. Helppo olisi ajatella että ei ole tyytyväinen siihen suhteeseen, mutta usein uskottomuuden ja pettämisen taustalla on joku oma henkilökohtainen kriisi johon sitten haetaan ratkaisua siitä että hakeudutaan ulkopuoliseen suhteeseen.

- Toki jos on hyvä suhde jossa toimii kommunikaatio, seksielämä, menee hyvin ja arki sujuu ja on hyvä yhteys niin ei siihen mahdu muut. Ei ole tilaa kolmannelle. Jos suhteessa on kolmannen mentävä aukko niin silloin voi pettäminen tapahtua.

Kähkönen myös suosittelee, että jos pettämisen jälkeen haluaa pelastaa parisuhteensa, on tilanteeseen hyvä hakea ulkopuolista apua.

- Harvemmin se selviää keskenään, koska siinä on niin isoista tunteista kysymys ja siinä on niin isosta pettymyksestä kyse sen petetyn osalta. Siinä tulee niin voimakkaat tunteet ja siinä tulee syytöksiä, että aika usein ihmiset ei kykene siihen keskenään. Ulkopuolisen avun hakeminen olisi tärkeää.

- Ulkopuolisen suhteen pitää myös olla päättynyt siinä vaiheessa kun haetaan apua tai pitää olla päätös siitä että se päättyy. Ja sekin on oma juttunsa. Jos on ollut oikein merkityksellinen ihmissuhde niin sen katkaiseminen ei myöskään ole ihan helppoa, ja sekin voi olla kova juttu siinä uuden rakentamisessa. Eihän tunteita voi vaan sillä tavalla yhtäkkiä lopettaa tai laittaa roihuamaan.

Aina ulkopuolinen apukaan ei riitä pelastamaan suhdetta.

-  Sehän on fakta, että aina ei näistä jutuista yli mennä. Petetyksi tuleminen voi olla niin kova kokemus, että sen yli ei mennä. Sen kanssa ei vaan opita elämään. Mutta siinäkin tapauksessa olisi hyvä jos niistä asioista olisi keskenään puhuttu ennen kuin lähdetään eri suuntiin. Se olisi kaikkien kannalta hyvä asia, varsinkin jos kuviossa on lapsia mukana.

Kilpailut

Uusimmat