Kuva: Fotolia

Suomalainen lapsiperhe aikoo kiertää maailman ympäri! "Purjeveneestä tulee kotimme"

25.04.2016 15:30 - Senni Loikala

Meretniemen kolmelapsinen perhe on pian purjehtimassa Välimerellä, josta venematka jatkuu seuraavan kuuden vuoden ajan. Edessä siintää kutkuttava seikkailu.

5. kesäkuuta 2016 eräs suomalaisperhe lähtee toteuttamaan suurta unelmaansa. Silloin Aurinkomatkojen entinen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi nousee vaimonsa ja 2-, 4- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa purjehdusveneeseen Välimerellä Turkissa. Jos kaikki menee hyvin, he tulevat viettämään seuraavat kuusi vuotta purjehtien maailman ympäri.

Meretniemi kertoo haavailleensa nuorena, että pääsisi jonain päivänä purjehtimaan maailman ympäri. Unelma heräsi uudestaan viitisen vuotta sitten, jolloin Meretniemi alkoi suunnitella vaimonsa kanssa mahdollisuuksia sen toteuttamiseksi. Nyt kaikki alkaa olemaan valmista matkaa varten.

- Vene on melkein valmis, vielä muutamia asennushommia täytyy tehdä. Talo on myyty ja tavarasta on aika pitkälle päästy eroon. Vielä on pakkaamista ja viime hetken järjestelyitä jäljellä, Meretniemi kertoo.

- Totta kai siinä on omien unelmien toteuttamista mukana, mutta aikamoinen kokemus ja maailmankatsomuksen avaaminen tämä tulee olemaan myös lapsille.

Perhe aikoo purjehtia Turkista Länsi-Afrikkaan. Siitä vuoden päästä he ovat suunnitelmien mukaan navigoimassa Atlantin yli Brasiliaan, josta he jatkavat Tyynelle valtamerelle. Sieltä purjeveneen keula kääntyy takaisin kohti Suomea.

Lasten koulunkäynti hoituu 

Meretniemi on suunnitellut jo vuosia opettajien kanssa, miten lasten koulunkäynti järjestetään purjehdusmatkan aikana. Lapset pystyvät opiskelemaan etänä veneestä käsin, mutta pääsevät myös vierailemaan useissa kouluissa ympäri maailmaa.

- Me tulemme vierailemaan todella monessa koulussa reitin varrella. Lapsille tulee siis yhden koulun sijaan kontakteja 75:ssä eri maassa. Luulen, että sosiaaliset taidot tulevat kehittymään todella hyviksi, Meretniemi uskoo.

Moni saattaa ihmetellä, eikö lapsilla tule aika käymään pitkäksi pitkien purjehdusten aikana. Meretniemi kertoo, että he keksivät mahdollisimman paljon aktiviteetteja veneeseen. Lisäksi toinen vanhemmista tulee olemaan koko ajan läsnä tenavien kanssa.

- Pitää olla askarreltavaa, pelejä ja kaikkea vastaavaa. Meistä on tullut hyviä ”keksimisautomaatteja” aiempien purjehdustemme aikana. Aktiviteetteja pitää toki olla paljon, isä kertoo.

- Toinen meistä tulee olemaan enemmän tai vähemmän kiinni lapsissa koko ajan, auttamassa koulunkäynnissä tai tekemässä ruokaa.

Turvallista arkea purjeveneessä

Vanhemmat ovat valmistelleet lapsia tulevaan seikkailuun jo vuosien ajan. Purjehdusvene on heille tuttu paikka, ja tulevasta matkasta on juteltu yhdessä säännöllisesti.

- Me olemme puhuneet lapsille ääneen tulevasta purjehduksesta pari vuotta lähes päivittäin. Ensimmäisen kerran, kun tällä veneellä oltiin, nuori oli vain kolmen kuukauden ikäinen.

- Tulemme elämään arkea purjeveneessä. Se on koti ja siirtyy aina mukana, ettei kaikki muutu koko ajan. Emme ota purjehdusta vakavasti, vaan merkitystä on vain sillä, että meillä on hauskaa ja turvallista.

Artikkeli on kirjoitettu Radio Novan Aamun Minna Kuukan ja Aki Linnanahteen haastattelun pohjalta.

Lue myös: CIA-agentti neuvoo: Yhdeksän ohjetta turvallisemmalle lomamatkalle

Lue myös: Minimoi matkakulusi helposti - 6 tapaa

Lue myös: Minne matkustaa seuraavaksi? Horoskooppimerkkisi paljastaa ideaalikohteen juuri sinulle

Kilpailut

Uusimmat