Kuva: Fotolia

Tuntuuko, ettei kumppania etsinnöistä huolimatta löydy? Syy "ikisinkkuudelle" selvitettiin

25.06.2016 09:15 - Emmi Moilanen

Tutkijoiden mukaan syy sinkkuuteen voi liittyä oksitosiinin tuotantoomme.

Tuntuuko sinusta, että ystäväsi ovat onnellisesti parisuhteissa ja olet kaveripiirisi viimeinen sinkku? Muut pariutuvat ympärilläsi nopeasti, mutta sinusta tuntuu, ettet löydä sopivaa kumppania itsellesi etsinnöistä huolimatta. Tutkijat ovat selvittäneet, että syy voi löytyä geeneistäsi.

Women’s Health uutisoi Proceedings of the National Academy of Sciensessä julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan geeni, joka on vastuussa oksitosiinin, eli rakkaushormonin, tuotannostamme, vaikuttaa myös siihen, kuinka sosiaalisia olemme. Tämän ”hyvän olon hormonin” tuotanto voi kuitenkin heikentyä prosessin myötä, joka tunnetaan metylaationa. Kyseinen reaktio vaikuttaa myös kehomme tuntemuksiin stressistä ja esimerkiksi aliravitsemuksesta.

Tutkittiin sylkinäytteillä

Tutkijat ottivat sylkinäytteitä noin 120:ltä tutkimushenkilöltä testatakseen heidän oksitosiinin tuotantoon liittyvää metylaatiotasoa.

Tutkimuksessa selvisi, että metylaatiotason ollessa korkeampi, henkilöt olivat todennäköisemmin myös epäsosiaalisia. Heillä havaittiin myös sosiaalisuuteen yhdistetyissä aivojen osissa vähemmän aktiivisuutta sekä massaa.

Puolestaan tutkimushenkilöiden, joiden metylaatiotaso oli alhaisempi, havaittiin olevan sosiaalisempia ja parempia tulkitsemaan muita ihmisiä. Näin ollen heidän aivonsa käsittelevät paremmin sosiaalisia tilanteita ja samalla selvisi, minkä takia toiset ihmiset kaipaavat enemmän kumppanuutta ja sosiaalisia suhteita kuin toiset.

Siispä seuraavan kerran, kun joku utelee, minkä takia et vieläkään seurustele, voit vedota geeneihisi. Ei ole mitään vikaa olla "ikisinkku", sillä kaikki perustuu lopulta vain aivokemiaamme, johon emme itse voi vaikuttaa. Tästä huolimatta elämä on yllätyksiä täynnä, ja ikisinkkukin voi tavata elämänsä rakkauden.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Miksi olet vielä sinkku? Lue, kuinka vastata ärsyttävään kysymykseen

Kilpailut

Uusimmat