Kuva: Fotolia

Oletko aina nälkäinen? 5 syytä, joista asia voi johtua

04.04.2017 16:45 - Erica Alaluusua

Ravintoterapeutin mukaan esimerkiksi nestevaje voi huijata sinut syömään useammin kuin olisi tarve.

Välillä monista voi tuntua, ettei ruoasta saa tarpeekseen, ja nälkä painaa sammumattomana. Mikäli ongelma on kuitenkin jatkuva, voi omissa elämäntavoissa olla parantamisen varaa tai aika lääkärille aiheellinen.

Ravintoterapeutti Shona Wilkinson on nyt paljastanut, mitkä viisi syytä voivat vaikuttaa siihen, että vatsaa kurnii useammin kuin pitäisi.

1. Syöt liikaa hiilihydraatteja

Wilkinsonin mukaan hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää merkittävästi näläntunnetta. Kun syömme hiilihydraatteja runsaasti kerralla, niiden sokerit imeytyvät vartaloomme nopeasti. Kun vartalomme saa sokeripiikin, aiheuttaa se insuliinin vapautumisen, mikä stimuloi solujamme ottamaan kaiken glukoosin. Kun kaikki sokeri poistuu verestämme, luo se uudelleen tunteen nälästä ja himon hiilihydraatteihin.  

2. Et nuku tarpeeksi

Unen määrä vaikuttaa siihen, kuinka nälkäisiä olemme ja kuinka paljon syömme. Vähäisten yöunien on todettu vähentävän kylläisyyshormoni leptiiniä, ja lisäävän sen sijaan kasvuhormoni greliiniä, joka luo lisää näläntunnetta.

3. Et juo tarpeeksi

Kehomme nestehukka voi helposti sekoittua näläksi. Luulemme olevamme nälkäisiä, tai himoitsevamme jotakin, vaikka saatamme oikeasti vain tarvita lasillisen vettä. Kehomme myös tarvitsee vettä soluillensa, jotta se saa kaikki aterioimamme tärkeät hivenaineet ruokavaliosta. Jos vettä ei saada tarpeeksi, voi keho alkaa tuntea valheellista ravinnonpuutetta. 

4. Sinulla on kuukautiset

On tutkitusti todistettu, että naisen ruokahalu kasvaa kuukautisten aikana. Alhainen verensokeri saa vartalon hamuamaan etenkin kaikkea epäterveellistä, ja verensokerin heittelyt voitkin välttää syömällä runsaasti proteiinia. Kuukautisten aikana myös kofeiini ja alkoholi tulisi pitää minimissään, sillä nämä vaikuttavat hormonitasapainoon.

5. Olet raskaana

Mikäli syöt kahden edestä, älä tunne minkäänlaista syyllisyyttä. On normaalia, että raskauden aikana ruokahalu ja kaloritarve kasvavat. Kiinnitä määrän sijaan siis ruokavalioon, jotta lapsesi saa monipuoliset rakennusaineet. Yritä välttää prosessoituja sekä jalostettuja ruokia, ja herkuttele kohtuudella. 

Lue myös: Olet, mitä ystäväsi syövät - läheisten ruokavalio vaikuttaa myös omiin elämäntapoihimme

Lue myös: Pohjaton nälkä? 8 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut himoitsemaan lisää

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat