Kuva: Fotolia

Urheiletko liian paljon? Varoitusmerkit, jotka kannattaa ottaa vakavasti

05.10.2017 20:15 - Katariina Auvinen

Kyllä, myös urheilulla on rajansa.

Monet ovat päässeet syksyn tultua kiinni urheiluun ja arkiseen rytmiin. Kun motivaatio on huipussaan, joskus on vaikea pitää lepopäiviä. Lepopäivät ovat kuitenkin tärkeitä keholle ja lihasten kehittymiselle. 

Liika on liikaa, urheilussakin, vaarana on nimittäin ylikunto, joka piinaa erityisesti tunnollisia urheilun aloittajia. Ylikunto syntyy helposti siinä vaiheessa, kun urheilua lisätään liian nopeasti. Muutamat varoitusmerkit paljastavat helposti tällaisen tilan. 

Self-julkaisun mukaan ylikuntoon itsensä urheillut, tuntee olonsa koko ajan uupuneeksi sekä väsyneeksi. Urheiluun erikoistuneen psykologin, Dean Somersetin mukaan keholla menee melkein kaikki energia treenistä toipumiseen.

(kuva: Fotolia)

-Joten energiaa ei jää oikeastaan mihinkään muuhun. Siksi tällaiset ihmiset tuntevat itsensä erityisen väsyneeksi. Ja kahvi ei poista väsymystä, Somerset kertoo. 

Ylikunto tuo mukanaan muun muassa uniongelmia, sydämen sykkeen kohoamista, mielialanvaihteluita sekä kipua ympäri kehoa. 

-Koska ylikunnosta kärsivät ihmiset eivät saa kunnolla levättyä ja nukuttua, se altistaa myös mielialanvaihteluille, Somerset sanoo. 

Lepopäivien pitäminen on hyvin yksilöllistä, mutta suurin osa tuntuu luottavan yhteen tai kahteen lepopäivään viikossa. Jos ylikunto on kuitenkin päässyt kehittymään, toipumiseen ei ole oikotietä. Tärkeintä on pitää täydellistä liikuntapaastoa, jotta keho pääsee palautumaan. 

Lue myös: Nainen jakoi varoittavan kuvan itseruskettavan käytöstä - anna kuivua hyvin ennen treeniä

Lähde: Self

Kilpailut

Uusimmat