Kuva: Shutterstock

Satutitko selkäsi? Huolehdi oikeasta jälkihoidosta

01.08.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Viisi askelta auttavat sinua varmistamaan sen, ettei vamma ainakaan pahene.

Melkein jokainen tietää tunteen. Olet salilla tai nostat painavaa asiaa, jonka seurauksena selkä nitkahtaa ikävästi. Seurauksena on usein lihasjumit ja liikettä rajoittava alaselkäkipu. Monet yrittävät "vapauttaa" lihasjumia heti onnettomuuden jälkeen kumartelemalla ja venyttelemällä, mutta niiden avulla voit vain pahentaa jumia. 

Sen sijaan Good Housekeeping -julkaisu on listannut viisi askelmaa, joita seuraamalla et ainakaan pahenna vammaa. 

1. Koita suoristaa selkäsi 

Vaikka kumara asento voi tuntua sillä hetkellä mukavammalta, koita saada selkärankasi täysin suoraksi. Tämä auttaa siihen, ettei selkärankaa ympäröivät lihakset vahingoitu enempää, etkä ainakaan pahenna vammaa. 

Jos sinun pitää nostaa jotain lattialta, koita pitää selkäsi suorassa ja koukista polviasi sekä pidä vatsasi tiukkana, jotta paine ei kasaantuisi selkään. 

2. Älä kumartele, kääntyile tai rasita selkääsi 

Jos selkäsi on vetänyt jumiin esimerkiksi sen seurauksena, että olet nostellut painavia asioita huonosti, helposti haluaisi vain koettaa aukaista jumia kurottelemalla ja kumartelemalla. Tätä metodia ei kuitenkaan ole suotavaa kokeilla, koska voit saada selkäsi menemään entistä enemmän jumiin. 

3. Kylmä ja tulehduskipulääke

Pidä laukussasi pientä tuubia esimerkiksi kylmägeeliä ikävien tilanteiden varalta. Myös tulehduskipulääkkeen ottamisesta voi olla apua. 

Julkaisun haastattelema kiropraktikko, Keith Purin mukaan myös nesteytyksestä tulisi huolehtia. 

- Monet onnettomuudet sattuvat esimerkiksi salilla sen vuoksi, että kehon nestetasapaino ei ole kunnossa. Muista siis juoda tarpeeksi vettä ennen rehkimistä, Puri neuvoo.

4. Koeta avata selkääsi turvallisesti 

Kun pääset paikkaan, jossa voit rauhassa levätä, koeta hiljalleen helpottaa selkäkipua itsehoitomenetelmillä. Yritä mennä makaamaan kovalle alustalle kuten lattialle ja laita polviesi alle tyynyjä. Keskity siihen, että alaselkäsi on painettu maahan ja lihakset selässä saavat rentoutua. 

Voit myös koettaa nostaa polvet vatsasi päälle, jolloin alaselkäsi on varmasti kiinni lattiassa, eikä se pääse liikkumaan huonoihin asentoihin. 

5. Ole kärsivällinen

Selän satuttaminen tuskastuttaa ja vaikeuttaa normaalia elämää, joten on helppo kuvitella ettei selkä tule parantumaan ikinä. Purin mukaan kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen. Jos selkäkipu ei hellitä ollenkaan parin päivän sisään, kannattaa käydä lääkärin pakeilla. 

Lue myös: Ethän naksauta selkääsi päivittäin - voi aiheuttaa ikäviä seurauksia

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat