9 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit pitävät aina jääkaapissaan - ota mallia
Varsin monen suomalaisen jääkapista löytyy taatusti maitoa, juustoa, ketsuppia ja margariinia. Mutta mitä löytyykään ravitsemusterapeuttien kylmähyllyiltä?
The Huffigton Post haastatteli useita ravitsemusasiantuntijoita ja pyysi heitä raottamaan jääkaapinsa ovea. Muun muassa seuraavat tuotteet tuntuivat kuuluvan useiden ruokaeksperttien jääkaappien vakiovarusteisiin.
Oliiviöljy
Terveellisiä rasvahappoja sisältävä oliiviöljy on monikäyttöinen ruoka-aine, joka sopii niin leivontaan kuin paistamiseenkin. Tilkka öljyä antaa makua myös salaattiin ja parantaa kevyen kasvispitoisen aterian ravintoainepitoisuutta.
Siemenet
Chia- , pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet ryhdittävät sämpylätaikinaa, salaattia kuin aamupuuroakin. Runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävät siemenet ovat oikeita terveyspommeja pienestä koostaan huolimatta.
Kikherneet
Proteiinirikkaat kikherneet sopivat loistavasti ruokaan kuin ruokaan. Herneistä voi valmistaa myös maukasta hummusta, joka sopii esimerkiksi leivän päälle.
Pakastevihannekset
Pakastimessa vihannekset säilyvät pitkään ja niitä on helppo lisätä niin pataan kuin keittoonkin. Pakastimessa on aina hyvä olla muutama pussi kasviksia hätävarana, jos tuoreet vihannekset sattuvat unohtumaan kauppareissulla ostamatta.
Täysjyväpasta
Pastasta saa pyöräytettyä nopeasti niin lounaan kuin illallisenkin. Suosi kokojyvää, sillä se sisältää huomattavasti paljon enemmän hyviä ravintoaineita kuin vaalea. Lisäksi se pitää vatsan tyytyväisempänä pidempään.
Kala
Kala on terveellinen vaihtoehto punaiselle lihalle. Se sisältää paljon hyviä rasvahappoja ja on kevyt valinta esimerkiksi salaatin tai perunoiden kumppaniksi. Tuoretta kalaa ei pitkään voi säilyttää jääkaapissa, mutta pakkasessa merenantimet säilyvät pidemmän aikaa.
Valkosipuli
Luonnon oma antibiootti valkosipuli on perinteinen flunssalääke. Vahva-arominen sipuli lisää vastustuskykyä ja maustaa niin pitsat kuin lihapadatkin. Terveellinen kasvis ryhdittää loistavasti myös salaatinkastikkeita tai marinadeja.
Kahvi
Vaikka kahvia paheksutaankin riippuvuutta aiheuttavana nautintoaineena, eivät ravintoterapeutitkaan pysty pitämään näppejään erossa kofeiinista. Kahvi sisältää piristävien ainesosiensa lisäksi runsaasti antioksidantteja, joten juoman paheksujat voivat pitää suurimmat sammakot suussansa.
Rucola ja vesikrassi
Maukas salaattipohja syntyy helposti aromikkaasta rucolasta tai vesikrassista. Antioksidantteja pullollaan olevat vihreät lehdet tekevät hyvää ruuansulatukselle ja säilyttävät rapeutensa paljon paremmin kuin esimerkiksi tavallinen lehtisalaatti.
Lähde: The Huffington Post