Ei kipua, ei hyötyä? 6 terveysmyyttiä, jotka eivät pidä paikkaansa

08.07.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Nyt on aika ravistella pölyt turhista treeni- ja ruokavaliomyyteistä, jotka koskevat muun muassa gluteenitonta ruokavaliota ja kipua tuottavaa rääkkitreeniä.

Uskotko, että gluteeniton ruokavalio saa kilosi karisemaan? Treenaatko aina siihen pisteeseen asti, että kroppasi tärisee ja hiki valuu ohimoiltasi? Treenaamiseen ja terveelliseen ruokavalioon liittyy paljon harhaluuloja, jotka saattavat muuttaa ihmisten suhtautumistapoja urheilua ja ravintoa kohtaan täysin vääräänlaiseen suuntaan.

Personal trainer ja fitness-vloggari Aj Odudu kumoaa 6 terveysmyyttiä, jotka ovat taatusti tuttuja monille terveellistä ruokavaliota noudattaville ja paljon treenaaville ihmisille. On aika katkaista siivet varsinkin seuraavilta huhuilta:

Tekemällä istumaan nousuja joka ilta, saat itsellesi pyykkilautavatsan

Tuttu vatsalihasliike, jossa selällään maatessa pyritään rutistamaan vatsalihaksia niin, että lapaluut ja yläselkä nousevat lattiasta, kohdistaa treenin ainoastaan pieneen osaan vatsan lihaksistoa. Jotta saisit näkyvät vatsalihakset, tulee sinun harjoittaa vatsalihaksiasi monipuolisesti.

Myös ruokavaliolla on varsin suuri merkitys vatsalihasten näkyvyyteen. Vähennä sokerin ja nopeiden hiilihydraattien määrää ruokavaliossasi. Syö paljon kasviksia ja pidä huolta proteiinin saannistasi. Nämä pikkumuutokset tukevat sinua projektissasi, jos tahdot vatsapalikkasi näkyviin ihon alta.

Mitä enemmän hikoilet, sen enemmän laihdut

Monet ajattelevat, että hien määrä kertoo parhaiten treenin rankkuudesta ja tehokkuudesta. Vaikka kova harjoittelu saa kehon hikoilemaan rajusti, pyrkii keho hikeä erittämällä ainoastaan laskemaan kehon lämpötilaa. Hikoileminen ei siten tarkoita, että rasva kirjaimellisesti sulaisi kropastasi treenin aikana.

Hikoilun määrä riippuu paljon myös huonelämpötilasta, vaatetuksestasi ja omasta aineenvaihdunnastasi. Hiki poistaa kehostasi myös nestettä, joten saatat runsaan hikoilun jälkeen tuntea kirjaimellisesti uumasi hieman kaventuneen.Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisit laihtunut. Kadotetut sentit johtuvat ainoastaan siitä, että kehostasi on poistunut nestettä.

Ei kipua, ei hyötyä

Monet tietävät, miltä rappusten laskeutuminen tuntuu kunnon jalkatreenin jälkeen. Pakaroiden ja reisien arkuus kertoo usein siitä, että treeni on mennyt perille. Joskus kipuilu voi olla myös merkki siitä, että olet rasittanut lihaksiasi liikaa.

Kehitystä voi tapahtua, vaikka seuraavana päivänä lihasarkuutta ei tuntuisikaan. Keskity siis rasittamaan lihaksiasi treenisi aikana. Älä mittaa harjoituksen tehoa sillä, kuinka kipeiltä lihaksesi tuntuvat seuraavana päivänä.

Ei hiilihydraatteja enää illalla

Hiilihydraateista on tullut nykyaikana varsinainen mörkö monille ihmisille, jotka pyrkivät syömään terveellisesti. Hiilihydraatit eivät kuitenkaan ole ainoa syy siihen, jos vaakalukema on päässyt nousemaan. Kun energiansaanti ja kehon kulutus eivät ole tasapainossa, paino laskee tai nousee - varsin yksinkertaista.

Älä siis turhaan pelkää hiilihydraatteja. Varsinkin, jos harrastat paljon kestävyysliikuntaa, ovat hiilihydraatit sinulle tärkeä energialähde. Muista kuitenkin, että hiilihydraateissakin on eroja: kasvikset ja hedelmät ovat paljon terveellisempiä hiilihydraattilähteitä kuin ranskanleipä ja irtokarkit.

Gluteeniton on aina terveellistä

Gluteeniton ruokavalio on yksi nykyajan terveystrendeistä, joka on saanut ihmiset vaihtamaan rukiin, kaura, vehnän ja ohran tattariin, hirssiin ja riisiin. On totta, että jotkut ihmiset ovat saaneet vatsavaivoihinsa helpotusta gluteenittomasta ruokavaliosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien vatsat olisivat gluteenille herkistyneitä.

On myös turhaa olettaa, että gluteenittomat tuotteet olisivat aina terveellisempiä kuin ''tavalliset'' elintarvikkeet. Gluteenittomat leivonnaiset sisältävät aivan samalla lailla sokeria ja rasvaa kuin muutkin herkut.

Vain syvillä kyykyillä saa näkyviä tuloksia

Se, kuinka syvälle pystyt kyykkäämään puhtaalla tekniikalla, riippuu paljon kehosi liikkuvuudesta ja treenitaustastasi. Jos pystyt laskeutumaan kyykkyyn lähes lattiaan asti oikeanlaisella tekniikalla - anna palaa.

Jos kuitenkin tunnet, että selkäsi kumartuu ja polviesi asento ei pidä laskeutuessasi alemmas, ei sinun kannata kokeilla rajojasi levytanko harteillasi. Pahimmassa tapauksessa voit loukata itsesi. Harjoittele maltillisesti oman kehosi ehdoilla. Kyykyt tekevät pepullesi hyvää, vaikket ponnistaisi niitä aivan maasta asti.


Lue myös: 10 superkeinoa maksimoida treeni ja saada rasva palamaan

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat