HS: Asiantuntijoiden mukaan lisäaineita on turha kartella, lue faktat

20.08.2015 20:45 - Reetta Haverinen

Monet ovat tottuneet tutkimaan elintarvikkeiden tuoteselosteet tarkasti läpi ennen kuin uskaltavat laittaa kitaansa murustakaan kyseistä ruoka-ainetta. Asiantuntijoiden mukaan tiukka E-koodien syynääminen on kuitenkin aiheetonta, sillä jopa metsästä kerätyissä lunnonantimissa esiintyy parjattuja lisäaineyhdisteitä. 

Lisäaineet ja E-koodit ovat puhuttaneet ihmisiä viimeaikoina paljon. Onko säilöntäaineilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla kyllästettyjä tuotteita turvallista syödä? Miksi lisäaineita tarvitaan? Aiheuttavatko jotkin yhdisteet syöpää? Pitäisikö joitakin tuotteita vältellä? 

Helsingin Sanomat pyysivät asiantuntijoita vastaamaan näihin ja moniin muihin polttaviin lisäainekysymyksiin. Eksperttien vastaukset ovat varsin huojentavia: lisäainepelko näyttäisi olevan täysin turhaa.

Lisäaineita esiintyy myös luonnontuotteissa

Ravinnon turvallisuuden professorin Marina Heinosen ja elintarvikekehityksen tutkimusprofessorin Anu Hopian mukaan suurin osa yleisimmin käytetyistä lisäaineista ovat samoja tuttuja yhdisteitä, joita saamme vatsaamme muun muassa hedelmistä ja marjoista.

Lisäksi ruoan proteiineista ja rasvoista muodostuu ihmiselimistössä samoja aineita kuin aromivahvenne glutamaatti (E621) ja rasvahappoja sisältävä emulgointiaine (E471). Täysin keinotekoisia lisäaineita, joita luonnossa ei esiinny, ovat esimerkiksi atsoväriaineet.

Monia käyttötarkoituksia

Lisäaineilla parannetaan elintarvikkeiden säilyvyyttä, rakennetta, väriä tai makua. Voidaan kuitenkin kysyä, onko karkkeja tarpeellista värjätä kirkuvan punaisiksi tai tarvitseeko levitteistä poistaa rasvaa, jotta se voidaan korvata sakeuttamisaineella?

Jokainen voi itse päättää, käyttääkö lisäainella kyllästettyjä tuotteita vai ei, mutta asiantuntijoiden mukaan aineiden pelkäämiseen ei ole aihetta. Lisäaine on riski silloin, kun sen päivittäinen saanti uhkaa ylittää sallitun päivittäisen annoksen eli ADI-arvon rajan.

Lisäaineiden välttely on turhaa

Terveydelle vaarallisia lisäaineita ei saa elintarvikkeissa käyttää. Lisäaineita tutkitaan ja tarkistetaan säännöllisesti. Esimerkiksi makeutusaine aspartaamin turvallisuutta on arvioitu jo useaan otteeseen, mutta uusistakaan tutkimuksista ei ole ilmennyt mitään hälyttävää. Lisäaineiden yhteisvaikutuksia on kuitenkin erittäin vaikeaa tutkia.

Asiantuntijat kuitenkin toteavat, että syytä lisäaineiden välttelyyn ei ole. Vaikka aineet ovat erilaisia ja jotkut niistä ovat synteettisesti valmistettuja, suurin osa lisäaineina käytetyistä aineista on läsnä ruoassamme jo luonnostaan. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan yksittäisiä lisäaineita tulee vältellä vain siinä tapauksessa, jos henkilö on huomannut olevansa yliherkkä esimerkiksi jollekin tietylle aineelle.


Lue myös: Totta vai tarua? Älä usko sokeasti totuuksina pidettyihin ruokailumyytteihin

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat