Kuva: Fotolia

Älä anna pelon hallita elämääsi - 4 askelta, jotka auttavat sinut eroon tunteesta

02.08.2016 17:45 - Tiina Svensk

Olipa kyse sitten pienestä jännityksestä tai suuresta, lamaannuttavasta pelosta, voit päästä tunteesta yli.

Jokainen meistä pelkää varmasti jotakin. Jos pelko kuitenkin muuttuu päivittäiseksi ahdistukseksi ja alkaa haitata elämää, kannattaa kiinnittää tunteeseen tarkempaa huomiota. Mindbodygreen -sivusto kertoo myös, että tietyillä keinoilla omasta pelostaan pääsee yli.

Silloin tuntemukset ja ajatukset eivät enää estä sinua esimerkiksi ottamasta askeleita unelmiasi kohti, eikä sinun tarvitse jännittää päivittäisiä, arkisia tapahtumia.

Huomioi pelkosi

Tietoisuus on avain useisiin elämän ongelmiin. Jos haluat päästä yli omasta pelostasi, sinun täytyy ensimmäisenä huomioida se. Ota siis aikaa, jotta voit tulla tietoiseksi pelosta. Missä kohtaa kehoasi pelko tuntuu? Millaisia tilanteita pelkoon yhdistyy? Kuinka pitkään tunne kestää?

Samalla, kun tulet tietoiseksi pelosta, ymmärrät, ettei se määrittele sinua: se on sinusta irrallinen, ja se ei voi kontrolloida sinua.

Syleile pelkoasi

Jos omaa pelkonsa ottaa tarkasteltavaksi, saatat itsekin oivaltaa, että se on läsnä vain suojellakseen sinua. Pelko viestii sinulle tilanteesta, jonka koet tietyllä tapaa vaaralliseksi. Kun ymmärrät, ettei pelon tunne yritä hallita ja musertaa sinua, voit katsoa sitä aivan uudesta näkökulmasta - hyväksyvästi ja ymmärtäen.

Kuuntele pelkoasi

Kun kykenet katsomaan pelkoasi uudesta näkökulmasta, kuuntele, mitä sillä on sinulle kerrottavana. Mistä pelko varoittaa? Pelkäätkö nolaavasi itsesi, menettäväsi läheisesi vai tekeväsi virheen? Kun olet kuunnellut, mitä pelollasi on sanottavana, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: Kuolenko minä? Menetänkö ystäväni? Onko tämä totta?

Hyvin usein vastaukset jokaiseen kysymykseen ovat kieltäviä, mutta tilanteen näkee harvoin selkeästi ilman tietoista ajattelua.

Muistuta itseäsi

Pelon kanssa on tärkeää muistuttaa itseään jatkuvasti siitä, ettei todellisuudessa ole mitään, mitä pelätä. Mindbodygreen sivustolla neuvotaan käymään läpi edeltävät askeleet, jotka auttavat sinua tekemään rauhan pelon tunteen kanssa missä tahansa, milloin tahansa.

Muistuta siis itseäsi siitä, ettei pelon tunne ole todellinen. Se ei myöskään hallitse sinua, ellet sitten anna sille valtaa.

Lue myös: Mielenhallintavinkit, jotka todella toimivat: Pääse eroon murheista ja pelosta

Lue myös: 7 tapaa vahvistaa itseluottamusta

Lähde: Mindbodygreen

Kilpailut

Uusimmat