Kuva: Fotolia

Istutko paljon päivittäin? Pienellä niksillä ennaltaehkäiset vakavia terveyshaittoja

09.08.2016 12:15 - Senni Loikala

Helppo konsti edesauttaa sydämesi terveyttä ja vilkastuttaa verenkiertoasi.

Yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat ovat löytäneet paljon istuville niksin, joka saattaa vähentää pitkäaikaisen paikallaanolon haittoja. Apu löytyy jalkojen heiluttelusta, vaikka jotkut ovat saattaneet pitää kyseistä tapaa jopa ärsyttävänä, jos vierustoveri tekee pientä, edestakaista liikettä jalallaan esimerkiksi kesken työpalaverin. Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail.

Tutkimukseen osallistui 11 tervettä aikuista naista ja miestä. Tutkijat vertailivat heidän alaraajojen lihasten toimintaa ja laittoivat osallistujat istumaan kolmeksi tunniksi. Osallistujia pyydettiin liikuttamaan kevyesti toista jalkaansa minuutin ajan ja pitämään sen jälkeen molemmat jalat neljän minuutin ajan paikoillaan. Tätä toistettiin monia kertoja.

Jalassa, jota oltiin heiluteltu, oli toista jalkaa vilkkaampi verenkierto, tutkijat havaitsivat. Yllättävämpää heistä kuitenkin oli, että pienestä jalalla tehdystä liikkeestä vaikutti kuitenkin olevan hyötyä myös sydämen terveydelle.

Kävely vielä tehokkaampaa

Tutkijat muistuttavat, ettei jalkojen heiluttelu kuitenkaan ole yhtä tehokasta, kuin esimerkiksi käveleminen kesken työpäivän.

- Jos olet tilanteessa, jossa kävely ei ole mahdollista, jalan liikuttelu on hyvä vaihtoehto. Mikä tahansa liike on parempi, kuin ei liikettä ollenkaan, tutkija Jaume Padilla kannustaa.

Yle uutisoi viime vuonna, että näitä ovat muun muassa yli seitsemän tunnin päivittäinen istuminen on samankaltainen terveysriski kuin tupakointi tai ylipaino. Ajan mittaan tuolilla vietty aika voi johtaa jopa ennenaikaiseen kuolemaan.

Näin ollen, jos joku pyytää sinua olemaan heiluttelematta jalkaasi istuessasi, kannattaa sinun vedota tavan terveellisyyteen.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: 4 keinoa tehostaa työpäivää: Ota käyttöön toimivat strategiat heti

Lue myös: Sitoutumiskammoinen, marttyyri, aliarvoija - testaa, millainen ajanhallitsijatyyppi olet

Kilpailut

Uusimmat