Nainen, tutkituta itsesi: 5 testiä, joissa tulisi käydä säännöllisesti

20.10.2014 11:27 - Heli Thoren

Vaikka olisit perusterve, vieraile lääkärin pakeilla säännöölisesti.

Oman terveyden huoltoon kuuluvat myös säännölliset terveystarkastukset. Vaikka olisit perusterve, on omasta terveydestä huolehtiminen tärkeää myös ennaltaehkäisevästi. Familyshare-sivusto listasi tarkastukset, joissa jokaisen naisen tulisi säännöllisesti käydä:

1. Mammografia

Omat rinnat on hyvä tutkia säännöllisesti. Rintasyövältä eivät säästy nuoretkaan naiset, mutta käymällä säännöllisesti tutkituttamassa omat rintasi mammografiassa. Omia rintoja kannattaa tutkia myös itsekin, esimerkiksi heti kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on pehmeimmillään.

2. Papa-koe

Papa-kokeessa kartoitetaan kohdunkaulan syöpää tai sen esiasteita. Myös kohdunkaulan syöpään voi sairastua nuorenakin - siksi 2-3 vuoden välein kannattaa otattaa papa-koe.

3. Kolesterolimittaus

Etenkin jos perheessäsi on sydänsairauksia, kolesteroliarvoja kannattaa tarkkailla. Kun mittaat ne lääkärillä säännöllisesti tiedät, ettei sinun tarvitse olla huolissasi ja tarkkailla erityisen tarkasti ruokavaliotasi.

4. Verenpainemittaus

Verenpaineen voi mitata hyvin itsekin. Sen mittaaminen säännöllisesti - esimerkiksi kerran vuodessa - on kuitenkin tärkeää, jotta vältyt sydänsairauksilta ja ennenaikaiselta kuolemalta. Verenpainetta nostavat esimerkiksi tupakointi ja stressi.

5. Silmätutkimus

Vaikka kävisitkin optikolla kartoittamassa silmälasien tarvetta, kannattaa rutiineihisi lisätä myös silmälääkärin pakeilla käyminen. Hän kartoittaa silmiesi terveyden ja tiedät, ettet kärsi silmäsairauksista. Esimerkiksi silmänpainetaudin voi havaita silmälääkäri ja ajoissa aloitettu lääkitys voi pelastaa näön heikkenemiseltä. Tutki silmäsi 2-3 vuoden välein.

Tranrasvat ovat myrkkyä aivotoiminnalle - lue asiantuntijan ohjeet, miten syöt hyvin.


Lähde: Familyshare.com

Kilpailut

Uusimmat