Kuva: Fotolia

Paras tapa opiskella selvitettiin: Tutkijat kehottavat torkkuihin pänttäämisen sijaan

24.08.2016 20:45 - Emma Ylistalo

Jos tutkimusta on uskominen, ensi kerralla voi hyvällä omallatunnolla mennä nukkumaan sen sijaan, että lukisi yömyöhään tenttiin.

Kun olet siinä pisteessä päivää, milloin aivosi eivät enää toimi virkeästi, kannattaa suosiolla ottaa torkut väkisin pänttäämisen sijaan. Tuore tutkimus Psychological Science -sivustolla todistaa, että päiväunet voivat auttaa sinua muistamaan opiskelemasi asiat.

Tutkijat laittoivat 40 ihmistä opiskelemaan Swalihin kielen sanoja. Osalla heistä oli yksi opiskeluhetki aamulla ja toinen samana iltana, kun taas osalla oli ensimmäinen illalla ja toinen nukkumisen jälkeen seuraavana aamuna. Osallistujat, joilla oli kumpikin tuokio saman päivän aikana, oppivat keskimäärin 7,5 sanaa, kun niitä kokonaisuudessaan oli 16. Välissä nukkuneet taas oppivat keskimäärin 10 sanaa. He, jotka nukkuivat opiskelujen välissä myös oppivat kaikki 16 sanaa kaksi kertaa nopeammin kuin loput.

He, jotka saivat kunnon unet opiskelujen välissä, muistivat 15 sanaa vielä viikonkin jälkeen, kun taas toinen ryhmä ainoastaan 11. Jopa puolen vuoden jälkeen nukkuneet muistivat enemmän sanoja.

Tutkijat uskovat, että tutkimustuloksilla voi olla erityisesti vaikutusta opiskelijoihin. Jos luet esimerkiksi tenttiä varten, kannattaa ennemmin lukea vähän yhtenä päivänä, ottaa hyvät unet ja testata samat asiat itseltään seuraavana päivänä, yön yli pänttäämisen sijaan. 

Monet meistä saattavat helposti ajatella, että pitkän to do -listan selättämiseksi kannattaa paahtaa pitkää päivää ja karsia yöunista. Todellisuudessa unet kuitenkin tekevät opiskelusta ja asioiden muistamisesta entistä helpompaa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Oletko innokas lukija? Hyviä uutisia sinulle

Kilpailut

Uusimmat