Kuva: Fotolia

Psykopaatti on kylmän laskelmoiva, sosiopaatti taitava manipuloimaan: Lue varoitusmerkit käytöksessä

04.02.2016 14:45 - Senni Loikala

Neurotieteilijä James Fallon Kalifornian yliopistosta kertoo Business Insider -lehdelle, miten psykopaatit pystyy erottamaan sosiopaateista.

Piirteiden kehittyminen

Psykopaatti= Hallitsevat ominaisuudet alkavat kehittyä jo elämän ensimmäisten vuosien aikana. Ne syntyvät sekä biologian (aivoyhteydet ja geenit) että ympäristön (hyväksikäyttö, hylkäämiskokemus) seurauksena.

Sosiopaatti= Geenien merkitys on vähäisempi, ja ympäristön vaikutukset ovat hallitsevia. Taustalla voi olla esimerkiksi vakava hyväksikäyttö tai muu rankka kokemus, joka on yleensä tapahtunut ennen murrosikää.

Muutokset elämän aikana

Psykopaatti= Henkilö omaa vaarallisia piirteitä läpi elämänsä, mutta ne saattavat vähentyä hieman keski-ikään tullessa. Stressi, pelot, rangaistukset tai paheksunta eivät vaikuta psykopaattiin.

Sosiopaatti= Henkilö reagoi stressiin, ahdistukseen ja häpeään, kuten muutkin ihmiset. Sosiopaatti voi elää pitkiäkin jaksoja ilman häiritseviä oireita.

Luonne

Psykopaatti= Henkilö vaikuttaa tyyneltä ja laskelmoivalta. Hän saattaa olla epäsosiaalinen suurimman osan ajasta. Saa usein suunnattomia raivokohtauksia.

Sosiopaatti= Ikävistä kokemuksista johtuvat vihanpurkaukset kuuluvat sosiopaatin käytökseen. Hän saattaa asettua vahvasti esimerkiksi tietyntyyppisiä ihmisiä vastaan. On taitava manipuloimaan toisia ja vaikuttaa karismaattiselta.

Empatiakyky

Psykopaatti= Henkilöllä ei ole empatiaa. Hän saattaa esittää ulkoisesti tuntevansa joitakin tunteita, mutta ei todellisuudessa tunne niitä.

Sosiopaatti= Henkilöllä on empatiakykyä ja lähes terveen ihmisen temperamentti.

Seksi

Psykopaatti= Omaa yleensä vahvan seksivietin, eikä empatiakyvyttömänä ajattele toisen tahtoa.

Sosiopaatti= Pystyy suostuttelemaan kanssaihmiset lähes mihin tahansa, myös intiimiin kanssakäymiseen. Saattaa puhua nopeasti.


Lue myös: Kuinka narsistinen olet? Tee psykologin laatima testi

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat