Kuva: Fotolia

Silmälaseja käyttävät kamppailevat useammin terveysongelmien parissa

30.07.2016 21:15 - Tiina Svensk

Huonontunut näkö on yhdistetty tutkimuksissa useisiin terveysongelmiin.

Jopa lievästikin huonontunut näkö saattaa vaikuttaa merkittävästi terveyteen, uutisoi Daily Mail. Huononäköisyys on nimittäin yhdistetty masennukseen, yksinäisyyteen ja huonompaan terveydentilaan mittavassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin näön ja terveyden välistä yhteyttä.

Onko silmälasipäiset siis tuomittu suurempien terveysriskien kantajiksi? Ei välttämättä. Tutkimusryhmässä oli 112 300 henkilön otanta, jossa oli mukana sekä miehiä että naisia. 12 prosenttia huonon näön omaavista kärsi kuitenkin terveysongelmista. 14 prosenttia sen sijaan kertoi kamppailevan vakavien mielenterveysongelmien parissa ja näkevän ammattiauttajaa säännöllisesti.

Tutkimusta tehnyt professori Jugnoo Rahi selitti tutkimuksen erikoista löytöä sillä, että huonontuva näkö vaikuttaa ihmisten elämänlaatuun pitkällä aikavälillä. Rahi korosti, että etenkin vanhojen ihmisten kanssa näöstä huolehtiminen pitäisi olla prioriteetti.

Hänen mukaansa näöstä huolehtiminen pitää yllä kontrollintunnetta, joka luo turvaa omassa elämässä. Tutkimusryhmä painotti myös, että jopa lieväkin haitta näössä saattaa vaikuttaa henkilön ruokailutottumuksiin, aktiivisuuteen ja sosiaaliseen elämään.

Lue myös: Käytätkö silmälaseja? Opettele kaunistavat meikkikikat

Lue myös: Julkkikset, jotka näyttävät upeilta silmälasit päässään

Lue myös: Näin valitset täydelliset silmälasikehykset - 6 vinkkiä!

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat