10 kohdan kysymyssarjan avulla voit selvittää, kuinka hyvässä kunnossa olet - testaa ja totea!

01.08.2015 12:15 - Reetta Haverinen

Tom Wanlessin laatima testi antaa osviittaa, onko omassa fyysisessä kunnossa parantamisen varaa. Kuntokartoitus sopii niin vasta-alkajille kuin kuntosalikonkareillekin. 

Lontoolaisen personal trainerin Tom Wanlessin kehittelemä kuntotesti sisältää 10 kysymystä, joihin vastaamalla jokainen voi nopeasti selvittää oman fyysisen hyvinvointinsa tason. Testi olisi hyvä tehdä kolmen kuukauden välein. Siten jokainen pystyy seuraamaan oman kuntonsa ja hyvinvointinsa kehittymistä suuntaan tai toiseen.

Testin suorittaminen vie vain hetken eikä siihen tarvita apuvälineitä. Ainoastaan kohdassa kuusi sinun tulee arvoida omaa kehonkoostumustasi, joka onnistuu parhaiten jossain muualla kuin kotioloissa. 

Voit selvittää oman jaksamisesi tason, kun otat selvää seuraavista asioista:

1. Kuinka nopeasti hengästyt?

Jos kuntosi on kohdillaan, ei muutaman juoksuaskeleen ottaminen tai rappusten nouseminen nosta sykettäsi pilviin. Tarkkaile hengitystäsi ja sykettäsi: minkälaiset tehtävät ja aktiviteetit saavat hengityksesi selvästi kiihtymään?

2. Kuinka nopeasti palaudut?

Ihmisten, joiden fyysinen kunto on hyvä, ei tarvitse toipua rasituksesta läheskään niin pitkään kuin niiden, joille säännöllinen urheilu ei kuulu elämän tärkeimpiin prioriteetteihin. Pistä merkille, kuinka nopeasti palaudut ja minkälaisessa ajassa sykkeesi laskee normaaleihin lukemiin fyysisen ponnistelun jälkeen.

3. Pystytkö juoksemaan yli kilometrin alle 10 minuuttiin?

Juoksu on mainio mittari, jolla voi arvioida omaa kestävyyttään ja nopeuttaan. Juoksupyrähdys kertoo myös paljon sydämen ja hengityselimistön kunnosta. Wanlessin toteaa, että jos onnistut juoksemaan yhden mailin (noin 1,6 kilometriä) kymmenessä minuutissa, voit taputtaa itseäsi tyytyväisenä selkään.

4. Pystytkö olemaan lankkupidossa minuutin ajan?

Niin sanottu lankku-asento, jossa vartalo pidetään jännitettynä kyynärpäiden ja varpaiden varassa, on erinomainen mittari kertomaan keskivartalon lihaksiston kunnosta. Lankkupito koettelee koko vartalon kestävyyttä ja laittaa varsinkin vatsalihakset, hartiat ja selkälihakset kovalle koetukselle. Jos pystyt pitämään lankkupitoa vähintään minuutin ajan, olet hyvässä kunnossa!

5. Yletätkö varpaisiisi?

Hyvässä kunnossa oleminen ei riipu pelkästään voimasta ja nopeudesta. Myös lihasten notkeus ja raajojen liikkuvuus ovat tärkeitä kunnon mittareita. Jos et pysty koskettamaan varpaitasi, kun kurotat lattiaa kohti suorin jaloin, kannattaa sinun kiinnittää enemmän huomiota lihashuoltoon ja säännölliseen venyttelyyn.

6. Tiedätkö kehonkoostumuksesi?

Kehon rasva- ja lihastasapainon selvittäminen voi joskus olla aiheellista. Älä kuitenkaan luota mihin tahansa kehonkoostumusmittareihin. Saadaksesi luotettavan tuloksen, kannattaa sinun piipahtaa ammattilaisen pakeilla ja pyytää häntä suorittamaan kehonkoostumusanalyysin. Pyydä häntä samalla tulkitsemaan tuloksia kanssasi ja pohtimaan, onko mittaustuloksissa jotain, joka kaipaisi muutosta.

7. Onko ateriarytmisi säännöllinen?

Säännöllinen ruokarytmi on yksi hyvinvoinnin tärkeimmistä kulmakivistä. Jos pidät kroppaasi nälässä pitkin päivää ja sorrut illalla tyhjentämään koko jääkaapin, on aika tehdä korjausliike!

8. Stressaatko helposti?

Tarkkaile, kuinka usein tunnet itsesi stressaantuneeksi. Liikunta tutkitusti auttaa, jos elämä tuntuu kaatuvan niskaan ja työkiireet tahtovat räjäyttää tajunnan. Kokeile siis hellittää tahtia, ennen kuin poltat itsesi piippuun. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että jaksat hyvin myös henkisesti.

9. Missä kunnossa muistisi on?

Jos sinulla on vaikeuksia muistaa yksinkertaisiakin asioita, saattaa se kieliä liiasta stressistä tai jopa huonosta fyysisestä kunnosta - säännöllinen fyysinen aktiivisuus parantaa muistia ja oppimiskykyä.

10. Nukutko hyvin?

Jos sinulla on paljon univaikeuksia, saattaa liikunta tarjota ratkaisun myös yöllisiin nukahtamisongelmiisi. Riittävä lepo on erittäin tärkeä tekijä niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin kannalta, joten jos vietät yösi valvoen ja sängyssä pyörien, kannattaa sinun tehdä asialle pian jotain.


Lue myös: Takkuaako treeni? 6 syytä, jotka saattavat olla syynä voimattomaan oloon

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat