Jännittääkö esiintyminen? Näyttelijä Laura Malmivaara antaa loistovinkkejä

06.11.2014 18:56 - Senni Loikala

Laura Malmivaara paljastaa, milloin häntä viimeksi on jännittänyt häiritsevästi. Näyttelijä jakaa myös vinkkinsä esiintymisjännityksestä kärsiville.

Vaikka Laura Malmivaaralla, 41, on takanaan lukuisia rooleja elokuvissa, televisiossa ja teatterissa, ja häneltä ilmestyi Myytävänä elämä -albumi vuonna 2005, saa laulaminen hänen sykkeensä nousemaan pahemman kerran.

- Kyllä laulaminen laukaisee jännityksen, joka häiritsee sitä tilannetta. On minulla jonkun laulukeikan ensimmäinen biisi mennyt ihan ohi jännityksen takia. Se harmittaa ja ärsyttää etukäteen, että alussa jännittää. Mikrofonia puristaa tai huulet ovat ihan kuivat ja äänestä kuuluu jännitys, Malmivaara kertoo.

Viimeksi laulaminen jännitti näyttelijää maanantaina, kun hän esiintyi konsertissa helsinkiläisessä KOM-ravintolassa.

- Lauloimme ensimmäistä kertaa uusia biisejä yleisön edessä ja se jännitti todella paljon, Malmivaara sanoo.

Jännitystä leikkaussalissa

Myös Ihon alla -televisiosarjan kuvauksissa Malmivaaraa jännitti noin viikko sitten. Hänen roolinsa kirurgin avustavana hoitajana kuvattiin parin viikon ajan sairaalassa.

- En ole ikinä ennen ollut leikkaussalissa. Ja kun katsoin vastanäyttelijää ensimmäistä kertaa silmiin kaikki ne steriilit vaatteet ja maskit päällä, niin kyllä jännitti, sanoo Malmivaara.

Näyttelijä kertoo, että leikkaussalissa hänen täytyi pitää kameran käydessä käsiään sydämen alla ja lantion yläpuolella.

- Olin niin jännittynyt, koska kaikki oli ihan uutta, että minulla meni niskat aivan jumiin. Huomasin, etten ollut hengittänyt ja pidin käsiä luonnottomasti kolme, neljä tuntia. Kun kuvauspäivä oli ohi, niskat olivat niin jumissa, että minun piti seuraavana päivänä varata itselleni hieronta. Näinkin voi jännittää, että menee ihan kokonaan kramppiin, näyttelijä kertoo.

Ensikauhun jälkeen tulee voittajafiilis

Onneksi Malmivaaran jännitys katoaa ensimmäisten minuuttien aikana ihmisten edessä.

- Se tunne, kun voittaa jännityksen, on todella vahva. Se hyvä olo, mikä tulee, kun jännityksen pystyy lopulta hyödyntämään, hän miettii.

Ajoittaisesta alkupaniikista huolimatta Malmivaara ei pidä itseään varsinaisena jännittäjätyyppinä. Hän ei anna pelkojen vaikuttaa työhönsä, eikä häntä enää jännitä kaikki esiintymiset ollenkaan. Ensi-illat ovat asia erikseen, sillä ne saavat näyttelijän sydämen aina pomppimaan tavallista kiivaammin.

- En jätä mitään tekemättä sen takia, että olisi vaikeata tai jännittävää. Ne on ne hetket, joista oppii kaikista eniten, Malmivaara sanoo.

Vinkit jännittäjille

Hengitysharjoituksista on Malmivaaran mukaan hyötyä, jos kärsii jännittämisestä työssä, koulussa tai sosiaalisissa tilanteissa. Niiden lisäksi hän suosittelee pitämään kunnosta huolta.

- Kun on vahva keho, jossa todella pystyy ottamaan käyttöön oman hengityksen. Silloin pysyy pystyssä, ei mene köyryyn ja rupea pienentämään itseään. Jännitys on usein vaan pelkoa ihmisten kohtaamisesta. Siihen auttaa, jos on hyvä ryhti henkisesti ja fyysisesti, näyttelijä sanoo.

Malmivaarasta on myös tärkeää, ettei aina yritä peitellä jännitystään.

- Joskus tekee hyvää myöntää oma jännitys. Jos on yleisön edessä ja myöntää sen, se laukaisee jännityksen kahta nopeammin.

Lue myös: Näyttelijä Laura Malmivaara harrastaa käytännöllistä muotia

Kilpailut

Uusimmat