Himoitsetko pizzaa tai suklaata? Se voi olla merkki kehon puutostilasta

25.04.2013 13:45 - Reetta Haverinen

Kun seuraavan kerran hamuat irtokarkkeja tai palaa briejuustoa, kannattaa himojen taltuttamisen sijaan pohtia, mitä kehosi yrittää ehkä viestiä mielitekojesi välityksellä.  

Joskus mielesi tekee munkkia ja toisinaan paksua pihviä. Toisena päivänä kaikki rasvainen ja sokerinen ällöttää ja kaipaat jotain oikein raikasta ja viileää suuhun pantavaa - hassua, eikö?

Mieliteot ovat yksilöllisiä, mutta ne ovat taatusti kaikille tuttuja. Jokaiella on omat intohimonsa kohteet, mutta kyse ei välttämättä ole pelkästään ruokamieltymyksistä tai -riippuvuudesta. Joskus palavat ruokahimot saattavat olla singaaleja kehon puutostiloista.

Katso mitä yleisimmät mieliteot saattaavat kieliä kehosi tämän hetkisestä voinnista.

Sokeri

Jos himoitset kaikkea viineristä marenkeihin, verensokerisi ovat oletettavasti romahtaneet varsin alas. Kun taltutat mielitekosi kermaleivoksella, ongelma pahenee entisestään. Verensokerisi menee vuoristoradan lailla ylös alas ja pian himoitset sokeria entistä epätoivoisemmin. Jojoilu tuottaa piikkejä kehon insuliinituotannossa ja se taas nostaa kakkostyypin diabetesriskiä.

Makeiden herkkujen sijaan nappaa suuhusi esimerkiksi hedelmä. Parasta kuitenkin olisi, jos söisit jotain mikä sisältää kuituja ja hitaita hiilihydraatteja, kuten papuja, vihanneksia tai täyjyväleipää. Ne pitävät verensokeritasosi vakaina pidemmän aikaa.

Juustot

Pizzan ja juustojen himo kertoo luultavasti rasvahappojen puutteesta. Tämä on yleistä niiden henkilöiden keskuudessa, jotka eivät saa ravinnostaan tarpeeksi omega-3-rasvahappoja. Nämä ovat ihmiskeholle erittäin tärkeitä, sillä ne ehkäisevät tulehduksia ja vähentävät sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään sairastumisen riskiä.

Napsi kuitenkin emmentalviipaleiden sijaan pähkinöitä, kalaa tai avocadoa, sillä ne sisältävät pehmeitä, hyvälaatuisia rasvoja.

Suklaa

Kun kätesi hamuaa suklaalevyä, älä laita kaikkea PMS-oireiden tai masennuksen piikkiin. Kehosi voi yrittää kertoa sinulle, että kärsit magnesiumin puutteesta. Kyseisen mineraalin vajaus voi aiheuttaa päänsärkyä ja saada aikaan uupumusta. Asiantuntijat arvioivat, että jopa 80 prosenttia väestöstä kärsii magnesiumin puutteesta.

Magnesiumtasojasi saat nostettua esimerkiksi pähkinöillä, kalaruuilla, siemenillä ja vihreillä lehtivihanneksilla. Jos kuitenkin päätät hakea kaupasta levyllisen himoitsemaasi herkkua, valitse maitosuklaan sijaan levy, jossa on vähintään 75 prosenttia kaakaota. Tummasuklaa sisältää enemmän hyviä antioksidantteja ja vähemmän sokeria, kuin tavallinen maitosuklaa.

Suolainen ruoka

Sipsi- tai popcornpussin perään kuolaaminen usein merkitsee, että lisämunuaisesi on joutunut koville pitkäaikaisen stressin seurauksena. Nämä elimet sijaitsevat munuaisten läheisyydessä ja auttavat muun muassa käsittelemään stressiä. Kun paineensietokyky joutuu äärirajoilleen, lisämunuaiset tuottavat kortisolia, joka saa himoitsemaan rasvaisia ja hiilihydraattipitoisia ruokia.

Himosi saat parhaiten taltutettua, kun yrität yksinkertaisesti päästä eroon stressistä. Kokeile esimerkiksi meditaatiota tai hengitysharjoituksia. Jos ruokit stressiä roskaruualla, joudut vain keskelle oravanpyörää josta on vaikea päästä pois.

Punainen liha

Jos unelmoit mehevästä pihvistä tai grillikyljestä, kehosi yrittää mahdollisesti viestittää rauta-arvojesi alhaisuudesta. Varsinkin monet naiset kärsivät raudanpuutteesta juuri kuukautisten aikaan. Ei siis ihme, jos kaipaat kunnon pihvi-illallista juuri tiettyyn aikaan kuusta.

Pavut, tumman vihreät vihannekset, viikunat ja monet kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti rautaa, joilla voit kokeilla paikata raudanpuutettasi. Jos kuitenkin kärsit väsymyksestä ja sairastelet jatkuvasti, kannattaa omat veriarvot käydä tarkistuttamassa. Saattaa olla, että kaipaat jopa rautalääkitystä.

Asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että usein kärsiessämme nestevajauksesta, tulkitsemme tunteen jonkin ruoka-aineen himoksi. Ison vesilasillisen juominen ennen himoittuun elintarvikkeeseen tarttumista, varmistaa ettei kropan singaleja tulkita väärin. Usein lasillinen nestettä taltuttaa voimakkaimmatkin ruokavietit.

Lähde: Australian Women's Health

Kilpailut

Uusimmat