Huomio nainen! Näillä ravintolisillä saat puhtia arkeen

21.09.2012 07:45 - Eeva Rajala

Moni sanoo, etteivät terveet ihmiset tarvitse vitamiinilisiä. Moni on kuitenkin eri mieltä, sillä harva syö täydellisesti joka ikinen päivä.

Prevention-lehti on listannut erityisesti naisille hyvät vitamiinilisät. Käyttämällä ravintolisiä oikein voi välttää muun muassa turhat taudit ja kiputilat. Ravintolisienkin kohdalla kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta, muun muassa luontaistuotekaupoista. Ja muista, etteivät ravintolisät todellakaan korvaa monipuolista ruokavaliota. Monia vitamiineja ja hivenaineita saa ruokavaliosta, toisia taas ei.

Punahattu
Punahattu on toiselta ja tunnetummalta nimeltään auringonhattu. Luontaistuotekaupoista löytyy muun muassa auringonhattu-uutetta. Punahattua käytetään yleisimmin influenssan ja vilustumissairauksien ennaltaehkäisyyn sekä oireiden lievittämiseen. Tämän mykerökasvin teho perustuu elimistön oman puolustusmekanismin aktivointiin. Tällä voi siis taistella muun muassa erilaisia tulehduksia vastaan ja se estää monien bakteerien ja virusten kasvua.

Inkivääri
Inkiväärin kerrotaan auttavan kaikenlaiseen pahoinvointiin, myös raskauden aikaiseen aamupahoinvointiin. Inkivääri tehoaa myös monesti matkapahoinvointiinkin.

Neidonhiuspuu
Kasvilaji on yli 300 miljoonaa vuotta vanha ja neidonhiuspuuta ja sen hedelmistä ja lehdistä valmistettua uutetta on käytetty yli 5 000 vuoden ajan lääkinnässä - ainakin Kiinassa. Sitä on käytetty muun muassa keuhkosairauksien hoidossa, mutta sen kerrotaan parantavan myös muistia, keskittymiskykyä ja verenkiertoa.

Ginseng
Tätä aasialaista rohdoskasvia pidetään yleiskuntoa vahvistavana. Ginsengin kerrotaan myös parantavan ajattelua ja se saattaa vähentää monien syöpien riskiä. Lisäksi sen kerrotaan olevan hyvä apu diabeteksesta kärsiville, sillä auttaa kontrolloimaan verensokeria.

Glukosamiini
Glukosamiini on rustojen, nivelpintojen ja selän välilevyjen sekä nivelnesteen rakenneosa. Glokosamiinia käytetäänkin muun muassa nivel- ja selkävaivojen hoitoon.

Lykopeeni
Lykopeenia on muun muassa tomaatin punainen väri. Lykopeenin on todettu muun muassa suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta.

Ubikinoni - koentsyymi Q-10
Kyseessä on monipuolinen rasvaliukoinen antioksidantti, joka ehkäisee vanhenemismuutoksia, ihon rypistymistä ja muun muassa verenpaineen nousua. Se suojaa sydän- ja aivosoluja sairastumiselta ja rappeutumiselta.

D-vitamiini
D-vitamiini ehkäisee monia sairauksia ja virusinfektioita. Se myös vahvistaa luita ja saattaa suojata näköä. D-vitamiinista voi olla hyötyä myös PMS-oireisiin.

E-vitamiini
E-vitamiinin kerrotaan myös vahvistavan vastustuskykyä. Se ehkäisee myös DNA-vaurioita, jotka vanhentavat soluja. Saattaa ehkäistä myös sydänsairauksia ja syöpiä sekä muistihäiriöitä.

K-vitamiini
K-vitamiini vahvistaa muun muassa luustoa. K-vitamiinin puute on melko yleistä naisten keskuudessa ja puute näyttää olevan yhteydessä ikääntymiseen.

Foolihappo
Foolihappo on välttämätön punasolumuodostukselle. Foolihappo ehkäisee anemiaa ja saattaa ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Apua saattaa tulla myös muistihäiriöihin ja korkeaan verenpaineeseen.

B6-vitamiini
Tämä vesiliukoinen vitamiini on ihmiselle välttämätön. Tarve kasvaa muun muassa raskauden ja imetyksen aikana tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Vitamiinivalmisteita on käytetty myös PMS-oireisiin ja alkuraskauden pahoinvointiin.

B12-vitamiini
Vitamiini on tärkeä muun muassa hermosolujen toiminnassa. Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia muun muassa foolihapon valmistamiseen. Vitamiinin tarve korostuu erityisesti vegaaneilla, sillä sitä ei esiinny kasviperäisissä tuotteissa.

Huomioi myös seuraavat lisäravinteet:
Kalsium
Kromi
Kupari
Rauta
Magnesium
Omega-3
Seleeni
Sinkki

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat