K&T: Kenelle tehotreenit sopivat ja kenelle ei? Yllättävän moni rääkkää itseään turhaan

31.08.2015 20:45 - Reetta Haverinen

Monet ihmiset ovat hurahtaneet lyhyisiin ja tehokkaisiin hikijumppiin. Vaikka kunto kohenee monipuolisten ja vauhdikkaiden pikaharjoitusten parissa, eivät ne silti sovi kaikille. 

Crossfit, HIIT-jumpat ja intervalli-harjoitukset koettelevat kroppaa monin tavoin. Treenikerrat ovat lyhyitä mutta sitäkin raskaampia ja ne sisältävät niin lihaskunto-, tasapaino -, kestävyys- kuin nopeusharjoitteitakin. 

Aloittelijoiden ei kuitenkaan tulisi heti ensimmäisenä lähteä kokeilemaan rajojaan tehotreenien parissa. Myös flunssasta toipuvien ja pitkältä treenitauolta palaavien on syytä jättää crossfit-treenit välistä, sillä harjoituksisista kunnialla suoirutuminen edellyttää, että kroppa on täynnä energiaa ja liikkeet ovat ennestään tuttuja. 

Monipuolinen liikunta hyväksi keholle ja mielelle

Vaikka tehokkaat ja pikaiset treenit parantavat kuntoa tehokkaasti, ei omaa urheiluviikkoa kannata koostaa ainoastaan näiden tiukkojen harjoitusten varaan. Crossfit- ja HIIT-treeneistä palautuminen ottaa oman aikansa ja niiden vastapainoksi tulisi harrastaa myös maltillisempia lajeja. Muutoin kroppa menee helposti ylikuntoon. 

Tehotreeni ei sovi kaikille

Kauneus&Terveys -lehti koosti informatiivisen tietopaketin, minkälaisille ihmisille rääkkiharjoitukset sopivat ja kenelle ei. Jos tunnistat itsesi seuraavista kohdista, on sinun parasta vähentää tai jopa jättää kaikki tehotreenit välistä:

Lyhyet, mutta tehokkaat jumpat ovat ainoa tapasi liikkua. Muista myös huoltaa ja venytellä kroppaasi.

Palaat liikunnan pariin pitkän tauon jälkeen. Sinun on parasta kehittää ensin peruskestävyyttäsi ja kehonhallintaasi.

Olet ollut pitkään sairaana.

Sinulla on runsaasti ylipainoa. Älä kuormita niveliäsi hypyillä ja vaativilla kokovartaloliikkeillä, ette satuta itseäsi.

Et ole palautunut edellisestä treenistäsi kunnolla. 

Et ole syönyt kunnolla. Tehotreenit vaativat alleen kunnon aterian. Lisäksi kehon tulee olla nesteytetty ja levännyt, että harjoituksista saisi otettua kaikki tehot irti.

Nopeaa kehittymistä ja vaihtelua

Joillekin tehokkaat vartit tai puolentunnin pikatreenit toimivat. Muun muassa seuraavissa tilanteissa sinun kannattaa harkita esimerkiksi HIIT- tai crossfit-tyylistä harjoittelua:

Kehityksesi on tyssännyt. Nopeutesi eikä voimasi kehity. Uudet ärsykkeet saattavat sysätä kehityksesi taas liikkeelle. 

Olet liikkunut jo pidemmän aikaa ja kehosi ja hermostosi ovat heränneet uuteen elämäntapaan. Ota tehotreenit osaksi arkeasi pikkuhiljaa. 

Lue myös: HIIT-kotitreeni aloittelijalle 20 minuutissa - kokeile!

Lähde: Kauneus&Terveys

Kilpailut

Uusimmat