Täydellinen tekosyy? Juoksemiselle voi olla allerginen

01.04.2012 12:10 - Eeva Rajala

Saattaa kuulostaa täydelliseltä tekosyyltä kertoa sinua lenkille pyytävälle kumppanillesi, että olet allerginen juoksemiselle. Lenkin jättäminen välistä on kuitenkin joissain tilanteissa oikeutettua.

Ihmiset voivat tosiaan saada allergisen reaktion aerobisesta liikunnasta, vaikka se onkin todella harvinaista. Suurin osa ihmisistä ajattelee kuntoilemista sitä kautta, että se lisää sykettä ja endorfiinit lähtevät liikkeelle saaden sinussa aikaiseksi hyvää oloa.

Toiset - tosin harvat - ajattelevat, että kuntoilemisesta aiheutuu vain nokkosihottumaa ja pyörtymistä. Ja näin tosiaan voi käydä. Krooninen nokkosihottuma on tavallisen tyyppinen kuumuudesta aiheutuva ihottuma, joka saattaa aiheutua kasvaneesta ruumiin lämpötilasta tai kun tietyt ihon solut rikkoutuvat juuri ennen hien eritystä.

Tutkimukset esittävät, että 11 prosenttia nuorista amerikkalaisista aikuisista kärsii kyseisestä allergiasta, ja se on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla. Apuna tällaiseen krooniseen ihottumaan voi olla esimerkiksi verkkaisempi lämmittelytahti. Lisäksi voi treenata uima-altaassa erinäisiä liikuntamuotoja.

Ihminen voi myös kärsiä sellaisesta "juoksuallergiasta", joka voi olla tappava: kuntoilemisen aikaansaama anafylaksia eli yliherkkyys. Kyseessä on todella harvinainen allergia, mitä esiintyy tiettyjen ruokien kuten vehnän, äyriäisten ja pähkinöiden syönnin jälkeen. Kuten nimi viittaa, yliherkkyyden saa aikaa kuntoileminen, erityisesti juokseminen. Tätä yliherkkyyttä sairastava voi juoksemisen jälkeen kärsiä oksentelusta, hengitysvaikeuksista ja nokkosihottumasta.

Kaikkea huonoa oloa juoksemisen jälkeen ei kuitenkaan kannata tulkita täksi yliherkkyydeksi, sillä on todella pieni todennäköisyys, että ihminen kärsii kyseisestä yliherkkyydestä. Ei siis välttämättä kannata väittää turhaan lenkkikaverillesi, ettet voi lähteä lenkille. Tutkijoiden arvion mukaan vain 2 prosenttia länsimaalaisista kärsii tästä. On myös kirjattu vain yksi kuolemantapaus kyseisen yliherkkyyden vuoksi viimeisten 40 vuoden aikana. Kuntoilemisesta johtuvaa anafylaksiaa on myös helppo ehkäistä: Kuntoilee ennen aamupalaa, sillä allergiset reaktiot syntyvät kuntoilemisen ja ruoan yhteydestä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat