Käytätkö margariinia leivän päällä? Tuore tutkimus kannattaa lukea

13.08.2015 11:45 - Senni Loikala

Kanadalaiset tutkijat vahvistivat margariinin todellisen luonteen, joka on paljon uskottua vaarallisempi. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli miljoonalta ihmiseltä saatuja tietoja, mikä tekee siitä kaikkien aikojen suurimman rasvoihin porautuneen tutkimuksen.

Leivän päälle kannattaa margariinin sijaan levittää voita, väittää tuore kanadalaistutkimus. Sen mukaan vankka uskomus siitä, että kovat rasvat - joita saa esimerkiksi voista, lihasta ja leivonnaisista, lisäisivät riskiä aivoinfaktiin, sydänsairauksiin ja diabetekseen, vaatii lisää todistusaineistoa.

Margariini paljastui epäterveelliseksi 

Tutkimuksesta kuitenkin selvisi, että transrasvat - joita saa esimerkiksi margariinista ja prosessoidusta ruoasta, lisäävät 34 prosenttia kuoleman riskiä alle kymmenessä vuodessa.

- Vuosia jokaista on neuvottu vähentämään rasvoja. Transrasvoilla ei ole terveydellistä hyötyä ja niistä seuraa huomattava sydänsairauksien riski, mutta tilanne tyydyttyneiden rasvojen kohdalla ei ole yhtä selvä, lääkäri Russel de Souza selvittää.

Tulokset saatiin yli miljoonalta ihmiseltä

Lisäksi transrasvojen säännöllinen saanti altistaa ainakin kakkostyypin diabetekselle, kerrotaan tutkimuksessa. Näin ollen terveytesi voi kiittää, jos vähennät prosessoitujen ruokien ja transrasvoja sisältävien tuotteiden syömistä. Tällöin myös margariinin vähentäminen saattaa olla viisasta.

Kyseessä on kaikkien aikojen suurin metatutkimus, jossa tarkasteltiin kovien ja transrasvojen terveellisyyttä. McMaster yliopiston tutkijat analysoivat yhteensä 50 eri tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä yli miljoona ihmistä.

Lue myös: Auta vatsaasi voimaan paremmin: Suosi näitä ruoka-aineita

Lähde: National Post

Kilpailut

Uusimmat