Viimeisillään raskaana ollut juoksi maratonin – synnytti maaliin tulon jälkeen!

12.10.2011 12:03 - Eeva Rajala

Yhdysvalloissa kohistaan viikonloppuna sattuneesta tapauksesta. 27-vuotias nainen oli juossut Chicagon maratonin ja synnyttänyt vain muutama tunti juoksunsa jälkeen.

Monessa jenkkijulkaisussa uutisoitiin, että Amber Miller synnytti terveen tyttölapsen 38 raskausviikon lopulla ja oli juuri ennen juossut elämänsä kahdeksannen maratonin. Monissa medioissa hehkutettiin, miten atleettinen ja periksi antamaton nainen on. Saavutus sai kuitenkin monet pohtimaan, onkohan tuo turvallista?

Vain vuosikymmen sitten tarmokas treenaaminen raskauden aikana nähtiin vaaralliseksi vauvan kannalta. Raskaana olevia naisia kehotettiin pitämään syke 140 alapuolella. Näistä kehotuksista on kuitenkin nyt luovuttu ja raskaana olevia kehotetaan liikkumaan enemmän raskauden aikana. Esimerkiksi juuri Yhdysvalloissa kehotetaan liikkumaan 30 minuuttia joka päivä, sillä liikkuminen tuo helpotusta selkäkipuihin, ummetukseen, mielentilaan, energiatasoon ja unen saantiin. Nainen myös palautuu nopeammin synnytyksestä.

Raskaana olevia kehotetaan muun muassa harrastamaan uintia, pyöräily ja aerobista liikuntaa. Yhdysvalloissa viralliset suositukset sanovat, että jos harrasti juoksua jo ennen raskautta, voi sitä jatkaa raskauden aikana, mutta rutiiniin saattaa joutua tekemään muutoksia.

- Kisa oli ehdottomasti helpompi kuin synnytys, Miller kertoi lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Runner's World -lehdessä oli viime syksynä laaja artikkeli raskaudesta ja juoksemisesta. Siinä kaksi ammattijuoksijaa Paula Radcliffe ja Kara Goucher kertoivat jatkaneensa treenaamista raskaana ollessaankin, mutta he vähensivät matkojen pituuksia ja juoksun intensiivisyyttä.

Sunnuntaina maratonin jälkeen synnyttänyt Miller oli muuttanut myös juoksurytmiään maratonia varten. Kun yleensä nainen juoksee maratonin noin 3,5 tuntiin, sunnuntaina maraton oli kestänyt häneltä 6,5 tuntia. Puolet matkasta hän oli myös kävellyt.

Amerikkalainen Mayo Clinic -klinikka suosittelee, että raskaana olevat välttäisivät treenaamasta itseään puhki, juoksevat he tai sitten eivät. Tärkeätä on myös juoda riittävästi vettä, syödä tarpeeksi kaloreita, välttää ylikuumentumista ja lopettaa välittömästi, jos ilmenee huolestuttavia oireita.

Suomessa liikuntasuositus on kaikille aikuisille - myös raskaana oleville naisille - sama: 150 minuuttia viikossa kohtuullisen rasittavaa liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä, ja lisäksi kahtena päivänä viikossa lihaskuntoa lisäävää liikuntaa vähintään puoli tuntia kerralla. UKK-instituutin Liikuntapiirakka kiteyttää terveysliikuntasuosituksen, tarkasta se täältä! (ukkinstituutti)

Suosituksista ja kehotuksista väännetään kuitenkin kättä ja kaikki eivät allekirjoita virallisiakaan suosituksia. Hyvänä neuvona on, että keskustelee oman lääkärinsä kanssa aina ennen kuin aloittaa uudenlaisen treenin.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat