Kahdeksan uskomusta alkoholista - totta vai tarua?

07.05.2014 21:15 - Katariina Näreaho

Moni luulee tuntevansa alkoholin ja sen aiheuttamat vaarat.

Huffington Post -sivusto listasi mielenkiintoisia väittämiä alkoholista, joista osa pitää todella paikkansa, mutta moni on täyttä puppua.

1. Alkoholi palaa elimistössäsi tunnissa

Moni on varmasti kuullut teorian, jonka mukaan elimistöllä menee noin tunti polttaa yksi alkoholiannos. Tosiasiassa aika on pidempi, eli noin kaksi tuntia, mutta tämä on täysin yksilöllistä. Kaikki riippuu henkilön aineenvaihdunnasta ja painosta: yhtä kiloa kohti tunnissa palaa keskimäärin 100 milligrammaa alkoholia.

Esimerkiksi, jos henkilö painaa 70 kiloa, kuluttaa hän tunnissa noin 7 000 milligrammaa (eli 7 grammaa) alkoholia. 3,5 desiä olutta vastaa puolestaan noin 14 grammaa alkoholia.

Pitkällä aikavälillä kaava ei kuitenkaan enää päde. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä pidempään elimistöllä kestää polttaa sitä - vaikka yksi annos kaatuisikin kurkusta alas aina tunnin välein.

2. Voit selvittää pääsi hetkessä

Uskomus, että pään voi selvittää humalasta nopeasti esimerkiksi käymällä kylmässä suihkussa tai juomalla paljon kahvia, ei pidä paikkaansa. Mikään taika ei saa sinua selviämään nopeammin, sillä elimistön aineenvaihduntaa ei käytännössä pysty nopeuttamaan. Itse asiassa, kahvi ja kofeiini voivat vain pahentaa tilannetta.

3. Juominen lisää vessassa käynnin tarvetta

Alkoholilla on todella vaikutus virtsaamisen tarpeeseen. Mitä enemmän juot, sen useammin joudut ravaamaan vessassa. Tämä johtuu osittain siitä, että alkoholi on diureetti, joten kaikki elimistössäsi oleva vesi lähtee liikkeelle, ja osakseen siitä, että alkoholi lamaannuttaa vasopressiini-hormonin tuotantoa, jolloin virtsaneritys lisääntyy.

On myös hyvä tietää, että vaikka lykkäisit ensimmäistä vessassa käyntiä viimeiseen asti, ei se vaikuta virtsaneritykseen millään tavalla. Loppuillan joudut käymään yhtä usein helpottamassa tarpeitasi.

4. Sillä on merkitystä, missä järjestyksessä alkoholia juo

Joit sitten miedot alkoholijuomat ennen väkeviä tai toisin päin, kärsit todennäköisesti seuraavana päivänä kovasta krapulasta. Todellisuudessa sillä ei ole merkitystä, juoko olutta ennen drinkkejä vai vasta niiden jälkeen. Tämä johtuu siitä, että elimistö polttaa alkoholia kokonaisvaltaisesti riippumatta siitä, mistä se on peräisin ja missä järjestyksessä juomat nauttii.

5. Kaljamaha tulee olutta juomalla

Totta, tavallaan, mutta vatsa kasvaa aina, kun syö jotain liikaa. Kova, pyöreä vatsa voi siis johtua liiallisesta oluen juonnista, mutta myös muista tekijöistä: naposteletko kenties paljon rasvaista tai sokerista ruokaa, tai ovatko muuten elämäntapasi retuperällä?

6. Yömyssy auttaa

Alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista, mutta ennen nukkumaanmenoa otettu drinkki tekee yöunistasi levottomammat. Alkoholi vaikuttaa etenkin REM-uneen, joten saatat tuntea olosi aamulla entistä väsyneemmäksi.

7. Krapulanestojuomat toimivat

Markkinoilta löytyvien krapulanestojuomien toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä, joten niiden varaan ei kannata laskea.

8. Kunnon krapula-aamiainen parantaa olon

Varmasti jokaiselta löytyy oma krapula-aamun suosikkiruoka, mutta todellisuudessa sillä ei ole suurta merkitystä, mitä aamiaiseksi syöt. Tukijoiden mukaan suuremmassa roolissa on se, mitä syöt juomisen aikana tai sitä ennen.

LUE MYÖS: 18 merkkiä, joista tiedät, että on jo aika suunnata baarista kotiin


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat