Mitä kahvini oikein sisältää? Papujen joukossa voi olla jopa oksia ja multaa

20.12.2014 11:15 - Eeva Rajala

Siinä, missä kahvin hinta voi olla nousussa, kahvin laatu voi olla laskussa.

Kahvihuijarit ovat saamassa enemmän jalansijaa kahvimarkkinoilla kahvin puutteen vuoksi, kertoo Women's Health. Tämä käy ilmi tuoreesta brasilialaistutkimuksesta, joka esiteltiin yhdysvaltalaiselle kemia seuralle American Chemical Societylle. Kahvintoimittajat saattavat sekoittavat kahviin jos jonkinlaisia täyteaineita, joita ei ole helppo havaita kahvin seasta.

- Kahvivajeen vuoksi hinnat nousevat ja se suosii huijareita, jotta voidaan hyötyä taloudellisesti, kertoo tutkija Suzana Lucy Nixdorf Londrinan yliopistosta.

Brasilialaistutkimuksen mukaan kahvin joukossa voi olla muun muassa näitä aineita:
Acai-siemenet
Ohra
Fariinisokeri
Sikuri
Maissi
Kaakaosiemenet
Siemenen kuoret
Soijapavut
Ruis
Riisi
Ruisvehnä eli tritikali
Tärkkelyssiirappi
Vehnä
Risut

Kahvissa voi siis olla mukana myös oksia ja risuja. Tutkijoiden mukaan risuja, oksia ja jopa multaa päätyy kahviin mukaan, kun kahvipapuja poimitaan huolimattomasti, joko vahingossa tai tahallisesti.

Nixdorfin mukaan paahtamisen ja jauhamisen jälkeen on mahdotonta nähdä, mitä kaikkea kahvin joukkoon on laitettu. Onneksi tutkijaryhmä on kehittänyt testausmenetelmän, jolla voidaan testata kahvin epäpuhtaudet.

- Testillämme on mahdollista nähdä 95 prosentin tarkkuudella, onko kahvi puhdasta vai onko kahviin lisätty jotain, Nixdorf sanoo.

Tällaiset testit tulevat todennäköisesti vieläkin tarpeellisemmiksi tulevaisuudessa, kun kahvipula jatkuu. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Brasilia tuottaa yleensä noin 55 miljoonaa säkkiä kahvia vuodessa. Tänä vuonna määrä on alkuvuoden kuivuuden vuoksi jäämässä 45 miljoonaan.

Oksat ja risut eivät välttämättä ole se pahin asia kahvikupissasi. The Bulletproof Diet -teoksen kirjoittanut Dave Asprey kertoo, että kahvin suurin ongelma on sen sisältämä myrkyllinen home.

- Halvemmat kahvit maksavat vähemmän, sillä niissä käytetään huonolaatuisia papuja ja mukaan hyväksytään suuremmassa mittakaavassa myös vahingoittuneet - homeiset - pavut. Sitten yritykset prosessoivat ne teollisesti, jotta niihin saadaan lisää makua, mutta lisäksi lisätään myrkkyjen määrää, Asprey kertoo.

Lue myös: Juotko kahvisi aina valkoisesta mukista? Ei ehkä kannattaisi

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat