Varo vaakaa! Punnitse itsesi oikein

03.09.2012 11:15 - Eeva Rajala

Kun yrität pysyä suunnitelmassasi pudottaa painoa, vaaka saattaa olla suuri vihollisesi. Monet ottavat punnitsemisesta pakkomielteen ja käyvät joka aterian jälkeen tarkistamassa tilanteen. 

Kannattaa muistaa, että paino vaihtelee päivän mittaan 1 - 2 kiloa. Illalla vaa'assa näkyvä luku voi siis olla kaukana aamun punnitustuloksesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisit lihonut päivän aikana, eivätkä ne kerro miten paljon viimeisellä syöntikerralla ahmit itseesi.

Vaa'alla käynti saattaa joskus tuottaa ihmiselle päinvastaisia tuntemuksia, mitä punnituksella haetaan: lannistumista, pettymystä ja mielipahaa. Nämä negatiiviset asiat puolestaan voivat johtaa ahmimiseen: Miksi vaaka näyttää, että olisin lihonut, vaikka olen treenannut tänään tosissani?

On ymmärrettävää, että ihminen saattaa tuntea olonsa turhautuneeksi ja tarttuminen sipsipussiin tai keksipakettiin tuntuu paljon houkuttelevammalta. Tämän takia kannattaa muistaa, että monet eri asiat vaikuttavat siihen, että painosi heilahtelee päivän aikana. Tarkasta siis alla olevat asiat, käytätkö vaakaasi oikein:

Muista johdonmukaisuus
Paras mahdollinen tapa punnita itsensä tarkasti on tehdä punnitus samaan aikaan vuorokaudesta joka kerta, mieluiten aamuisin. Jos punnitset itsesi kerran viikossa, muista punnita itsesi aina samana päivänä ja samaan kellonaikaan. Kirjoita ylös luku ja kuukauden jälkeen laske keskiarvo. Tämän jälkeen vertaa saamaasi keskiarvolukua alkupainoosi, niin saat tarkan kuvan siitä, miten olet kehittynyt.

Vältä vaakaa juhlaillan jälkeen
Jos menet vaa'alle pitkään venyneiden juhlien jälkeen, kidutat itseäsi. Jos olet esimerkiksi ollut juhlaillallisella, kannattaa muistaa, että ravintola-annoksissa on yleensä paljon suolaa, rasvaa ja sokeria. Tämä ei tarkoita sitä, että olisit lihonut valtavasti yhden runsaan aterian jälkeen. Jos vaa'an luku näyttää nousseen, se johtuu siitä, että elimistöösi on voinut kerääntyä nestettä ruoan suolapitoisuuden vuoksi.

Muista ruoan lisäksi nesteet
Jos juuri olet juonut vaikka muutaman lasin vettä, se näkyy punnitustuloksessa. Mutta älä huoli, se on vain vettä, joka tekee elimistölle enemmän hyvää kuin pahaa. Mikäli yrität pitää vedenjuomisen minimissä, vaa'an tulos voi silti kohota, sillä elimistö yrittää säilyttää nestetasapainonsa kuitenkin ennallaan.

Älä välttele vaakaa
Itsensä punnitsemisen tasaisin väliajoin ei tarvitse olla negatiivinen asia. Vaa'alla käynti antaa sinulle tiedon, mihin suuntaan olet menossa. Amerikkalaistilastojen mukaan 75 prosenttia menestyksekkäästi laihduttaneista on käynyt vaa'alla johdonmukaisesti. Lisäksi tutkimustulosten mukaan ne, jotka käyvät vaa'alla tasaisin väliajoin lihovat vanhoihin mittoihin pienemmällä todennäköisyydellä kuin ne, jotka eivät punnitse itseään laihtumisprosessin aikana.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat