Ruoka-aineet vaikuttavat mielialaan - katso miten

15.07.2013 12:15 - Reija Saarinen

Tietyt ruoka-aineet saattavat vaikuttaa mielialaan enemmän kuin arvaisikaan. 

 Alla seitsemän ruoka-ainetta, joita kannattaa nautiskella maltilla. 

1. Sokeri

Puhdistettu sokeri todellakin maistuu hyvältä, ja antaa energiaa parinkymmenen minuutin ajaksi. Tästäkin huolimatta puhdistettu sokeri aiheuttaa verensokerin romahduksen, jolloin ihminen kokee niin sanotun sokerikrapulan. Sokerikrapula häiritsee mielialaa sekä aiheuttaa unihäiriöitä. 

2. Keinotekoiset makeutusaineet

Aspartaami on aine, jonka yletöntä nauttimista on syytä välttää. Varsinkin jos ihminen on taipuvainen masennukseen. Aspartaami nimittäin estää serotoniinin tuotannon. Tämä aiheuttaa päänsärkyä, mielialanvaihteluita ja unettomuutta. Puhdistettu sokeri on siis huomattavasti parempi vaihtoehto kuin keinotekoisen makeutusaineen käyttäminen. 

3. Prosessoituruoka

Jalostetut hiilihydraatit, kuten vaalea leipä, murot, pasta tai välipalat, aiheuttavat saman vaikutuksen verensokerille kuin suuren sokerimäärän syöminen. Nopean insuliinipiikin jälkeen saattaa tulla väsymys ja ärtymys. 

4. Alkoholi

 Alkoholi on keskushermostolle haitallista. Keskushermosto ohjaa kehon toimintaa. Se säätelee ajattelua, ymmärrystä, päättelyä sekä tunteita. Alkoholi hidastaa keskushermoston toimintaa. Tämä taas pahentaa masennukseen liittyviä oireita. 

5. Kofeiini

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa pieni määrä kofeiinia saattaa edistää ahdistuneisuutta. Kofeiini vaikeuttaa unensaantia sekä unessa pysymistä. Nämä taas vaikuttavat mielialaan. Kofeiini saattaa myös aiheuttaa vapinaa, hermostuneisuutta ja levottomuutta.

Lähde: Psych Central

Kilpailut

Uusimmat