Tunnista ajoissa: 5 merkkiä, joista tiedät painonpudotuksen hallitsevan elämääsi

18.02.2014 20:45 - Senni Loikala

Joskus painonpudotus saattaa muuttua epäterveelliseksi ja elämä alkaa pyöriä kilojen ympärillä. Tunnista merkit ajoissa terveyskonsultin neuvojen avulla.  

Terveyskonsultti Cynthia Sass kertoo, mistä tiedät laihdutuskuurisi menneen liian pitkälle.

Ajattelet painoasi todella usein

Osalle painonpudottajista vaa'an näyttämästä lukemasta tulee kaikki kaikessa. He saattavat tuntea olonsa vihaisiksi tai masentuneiksi, jos paino ei putoa tai muutokset eivät näy heidän mielestään tarpeeksi nopeasti.

Jos käyt monta kertaa päivässä puntarilla, syöt liian vähän tai kuntoilet liikaa, vain koska painosi ei ole pudonnut, on suhtautumisesi painonpudotukseen muuttunut epäterveeksi. Jos lisäksi huomaat ajattelevasi alituisesti puntarin lukemia, ota tavoitteeksesi unohtaa kilot ja keskittyä siihen, miltä kehossasi tuntuu. Sinun kannattaa myös puhua terveyden asiantuntijan kanssa siitä, miten odotuksistasi laihtumiseen tulisi kohtuullisia.

Salaat painonpudotuksesi muilta

Monet painonpudottajista kertovat avoimesti aikeistaan päästä eroon ylimääräisistä kiloista. Joskus tavoitteestaan ei tule kerrottua muille. Jos huomaatkin, että salaat muilta tavoitteesi pudottaa painoa, kannattaa miettiä painonpudotuksen roolia elämässään. Erityisesti tilanteessa, jossa pelkäät muiden ajattelevan sinun olevan liian ankara itsellesi, on laihduttamisesta saattanut tulla liian iso osa elämääsi. Kannattaa luottaa omaan mututuntumaansa siitä, että saatat olla liian ankara itsellesi.

Seuraat terveyttäsi alituisesti oheislaitteilla

Monet käyttävät älypuhelimissaan olevia, terveyden seuraamiseen tarkoitettuja applikaatioita. Terveellistä elämää tukemaan on kehitetty myös lukuisia muita oheislaitteita. Joillekin ihmisille oheislaitteista voikin kehittyä pakkomielle ja he mittaavat lähes kaikkia suorituksiaan erilaisten vempainten avulla.

Jos huomaat alituisesti ajattelevasi, mitä olet syönyt tai mitä tule syömään, tavoitteesi laihtua huonontaa elämänlaatuasi.  Jos olet poissa tolaltasi, jos et ole koko ajan tekemässä jotain painonpudotuksen eteen, kannattaa havahtua tilanteen vakavuuteen.

Itsetuntosi riippuu syömistavoistasi

Jos haluat pudottaa painoasi, mutta retkahdat syömään jotain epäterveellistä, saatat pettyä itseesi. Puolestaan terveellisissä tavoissa pysyminen tuntuu palkitsevalta. Varoitusmerkkinä on, jos alat soimata itseäsi, jos olet poikennut uusista terveystottumuksistasi. Itsesyytösten avulla et nimittäin pysty ymmärtämään syitä, miksi olet retkahtanut. Syytösten sijaan kannattaakin pohtia, mitkä asiat saavat sinut syömään epäterveellisyyksiä tai jäämään kotisohvalle.

Eristäydyt läheisistäsi

Monet painonpudottajat eivät haluaisi retkahtaa syömään herkkuja sosiaalisissa tilanteissa, kuten sukujuhlissa tai ystävän kanssa kaupungilla. Aina retkahduksiin johtavien tilanteiden vältteleminen ei ole epätervettä, mutta jos huomaat eristäytyväsi ystävistäsi ja perheestäsi pysyäksesi kunnossa, on painonpudotuksella todennäköisesti liian suuri vaikutus elämässäsi.

Vaikka kulttuurimme saattaa kannustaa herkuttelemaan ja hemmottelemaan itseään, voit pitää pääsi sosiaalisissa tilanteissa. Voit ottaa esimerkiksi juhliin mukaan terveellisiä herkkuja, joita jaat muiden kanssa.

Uutisoimme aiemmin neljästä laihdutusmyytistä, joita kenenkään ei kannata uskoa. Pääset lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lähde: abc News

Kilpailut

Uusimmat