Googletatko outoja oireitasi? Faktat, joiden jälkeen et tahdo enää tehdä niin

17.07.2015 20:15 - Senni Loikala

Tutkimuksessa kartoitettiin netistä saatujen terveysneuvojen paikkansapitävyyttä; jopa, vaikka lähteet vaikuttaisivat luotettavilta.

Kaikki ovat varmasti naputtaneet terveysvaivojaan Googleen ja kokeneet valaistumisen hetken, kun yhtäkkiä ruudulla olevat diagnoosit tuntuvat varsin todennäköisiltä. Harvaldin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan virtuaaliset terveyskirjastot, eli niin kutsutut "oirepankit", eivät aina anna oikeita neuvoja oireistaan huolestuneille ihmisille.

Tutkimuksesta selvisi, että monien oireiden tulkitsemisessa käyttämät terveyskirjastot antavat oikeat neuvot vain noin joka kolmas kerta. Näin ollen noin 67 prosenttia kerroista päätyy siihen, että vaivoistaan huolestunut saa netistä vääriä neuvoja. Lisäksi kaikkien tutkimuksessa käytettyjen terveyssaittien antamat neuvot olivat melko epätarkkoja.

Kiireellisyydestä väärää tietoa

Ihmiset hakevat netistä myös tietoa siitä, kuinka akuutista vaivasta on kyse. Monet saattavat saamiensa neuvojen perusteella päättää, menevätkö lääkäriin heti vai lykkäävätkö he käyntiä. Tutkijoiden mukaan terveyskirjastot osasivat antaa terveyden kannalta oikeat neuvot 57 prosentissa tapauksista, eli yli 30 prosenttia on saanut myös tässä asiassa väärää tietoa netistä.

Tutkimuksessa käytettiin 23:a terveyskirjastoa, joista useat olivat arvostettujen brändien omistuksessa. Oirepankeista etsittiin neuvoja 23:lle kuvitteelliselle potilastapaukselle.

Voi olla viisasta mennä suoraan lääkärille, jos on huolestunut terveydestään. Netistä voi nimittäin löytää diagnooseja, jotka nostavat ihon kananlihalle ja saavat pelon persauksiin - silloinkin, kun aihetta ei todellisuudessa edes ole.

Lue myös: Nainen, tutkituta itsesi: 5 testiä, joissa tulisi käydä säännöllisesti

Lähde: Tech Times

Kilpailut

Uusimmat