Osaatko kohdata sokean ihmisen? Näkövammainen paljastaa, mitkä asiat loukkaavat

09.06.2015 17:15 - Senni Loikala

Sokea nainen jakaa kymmenen neuvoa näkövammaisten kanssa olemiseen. Hän kehoittaa kiinnittämään huomiota, miten kosketat näkövammaista ihmistä auttaessasi häntä liikkumisessa.

Caitlin Hernandez on sokeutunut nainen, joka antaa Yahoo!-sivustolla omiin kokemuksiin perustuvat vinkkinsä näkövammaisten kanssa olemiseen:

Seulo vitsisi

Sokeasta ei ole hauskaa, jos joku vitsailee hänelle kysyen: "Kuinka monta sormea minulla on nyt ylhäällä?" Jotkut saattavat myös ajatella, että olemalla hipihiljaa sokean seurassa, voi narrata häntä luulemaan, että hän olisi yksin. Se tuskin kuitenkaan on toisesta osapuolesta huvittavaa.

Unohda pelästyttely

Joskus ihmiset saattavat hiipata sokean ystävänsä luokse, ja pelästyttää heidät tarttumalla yhtäkkiä kiinni ja huutamalla. Pelästyttäminen saa sokean ihmisen todennäköisesti vain ärsyyntymään, joten kyseinen leikiksi tarkoitettu teko kannattaa unohtaa.

Kokeile apuvälineitä vain luvan kanssa

Sokeiden apuvälineisiin ei saisi kajota kysymättä heiltä lupaa. Jos tahdot kokeilla liikkumista sokeiden valkoisen kepin kanssa, ei kannata koskaan vain napata sitä ystävältään.

Jos sokea ystävä liikkuu ilman apuvälinettä jostakin syystä, niin heistä olisi hienoa, jos toinen kertoo olevansa siitä tietoinen ja ilmoittavansa mikäli eteen tulee jotakin yllättävää.

Palauta tavarat paikoilleen

Mikäli olet kylässä sokean ihmisen kotona, kannattaa laittaa kaikki tavarat sinne, missä ne ovat olleetkin. Muuten häneltä saattaa mennä monta tuntia etsiessä kadonneita tavaroita.

Jätä tyylineuvot antamatta

Vaikka sokeat eivät pysty näkemään, miltä he näyttävät, niin he eivät yleensä kaipaa stylistiä satunnaisista ihmisistä. Sen vuoksi toisten antamat ulkonäkö- ja tyylivinkit eivät välttämättä tunnu sokeasta miellyttäviltä. He tuntevat oman identiteettinsä ja persoonansa parhaiten.

Kohtele yksilönä

Joskus sokeat ihmiset joutuvat kuulemaan, miten vaikeita tapauksia he ovat verrattuna muihin näkövammaisiin. He ovat kuitenkin yksilöitä ja omia persoonallisuuksiaan siinä, missä kaikki muutkin. Kaikki sokeat eivät pidä äänikirjoista tai selviydy itsenäisesti samoista tehtävistä, joista joku toinen näkövammainen on selviytynyt.

Kiinnitä huomiota, miten kosketat auttaessasi

Jos olet apuna sokealle ihmiselle, kannattaa häntä auttaa liikkumisessa hienotunteisesti. Näkövammainen ei pidä siitä, jos häntä autetaan kuin pikkulasta. Selästä työntäminen tai käsiensä kietominen tiukasti sokean ympärille kannattaa unohtaa. Sen sijaan käsikynkkä tai kädestä pitäminen ovat sopivia tapoja avustaa näkövammaista liikkumisessa.

Kuuntele 

Sokean ihmisen uskoutuessa sinulle näkövammastaan johtuvista peloista tai vaikeuksista, on tärkeää kuunnella ja ymmärtää häntä. Sen sijaan hänelle ei välttämättä kannata vastata, että: "Meistä kaikista tuntuu tuolta välillä." Ilmaisu voi saada sokean ajattelemaan, ettei hän saisi kokea rankkoja asioita "pelkän" vammansa varjolla.

Muista, että puhut aikuiselle

Joskus näkövammaisista voi tuntua, että toiset pyytävät heitä tekemään asioita näyttääkseen itse hyviltä ihmisiltä. Sen vuoksi kannattaa olla erityisen hienotunteinen, jos pyytää näkövammaista esimerkiksi näyttämään jollekulle, miten hän kirjoittaa tai käyttää tietokonetta. 

Varoita esteistä

Mikäli sokea ihminen on jäänyt jumiin valkoisen kepin kanssa johonkin tai on selvästi eksynyt, ei asiasta kannata tehdä suurta numeroa. Sen sijaan he saattavat ilahtua, jos osaat nauraa asialle myötätuntoisesti heidän kanssaan, samalla kun autat. Aina kuitenkin on tärkeää tulla auttamaan, eikä jättää toista selviytymään tilanteesta omin päin. Näkövammaiset arvostavat myös, jos varoitat heitä etukäteen heidän kulkuaan vaikeuttavista asioista.

Uutisoimme aiemmin siitä, kuinka sokea teinibloggaaja loihti itselleen täydellisen bilemeikin. Pääset katsomaan kuvat hänen meikkinsä etenemisestä ja lopputuloksesta täältä.

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat