Lähdössä lomamatkalle perheen voimin? 10 vinkkiä sujuvampaan reissuun

23.06.2014 09:42 - Katariina Näreaho

Lomamatkastaan voi tehdä entistä sujuvamman huolellisella suunnittelulla.

Lomamatka lasten kanssa on parhaimmillaan rentouttava ja nautinnollinen kokemus koko perheelle. Lasten kanssa lomailu ei kuitenkaan ole aina täysin stressitöntä lasten hermostuessa tylsyyden, nälän tai väsymyksen takia.

Onnistuneen lomamatkan takaamiseksi Lomamatkat Oy:n matkaoppaat kokosivat 10 vinkkiä, joiden avulla koko perhe saa enemmän irti lomasta.

Matkan suunnittelu

1. Tutustu kohteeseen huolella etukäteen. Kiinnitä huomiota ainakin siihen, mistä voi ostaa lastentarvikkeita sekä millainen maasto lomakohteessa on. Esimerkiksi Madeiralla tiet ovat kapeita ja mutkittelevia, joten pienten lasten kanssa lomaillessa mukaan kannattaa ottaa lastenrattaiden sijaan mieluummin kantoliina.

2. Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, joten varaa reilusti aikaa paikasta toiseen siirtymisiin. Yllätyksiä tulee aina, joten rento suhtautuminen on myös paikallaan. Lomastressiä lieventääkseen voi valita valmismatkan, jolloin vastuu esimerkiksi lentokenttäkuljetuksista siirtyy matkanjärjestäjälle. Matkanjärjestäjä myös auttaa, jos lapsi sairastuu yllättäen lomamatkan aikana.

3. Lähde lomalle tuttujen lapsiperheiden kanssa. Ryhmämatkat ovat usein halvempia ja lapsilla on hauskaa kavereiden kanssa leikkiessä. Lomamatkalla voitte myös vahtia lapsia vuorotellen, jolloin kukin vanhempi saa vuorollaan hieman omaa loma-aikaa.

4. Jos matkustat lomailemaan alle vuoden vanhan lapsen kanssa, varaa mukaan paljon lastenruokaa. Kaikissa maissa ei myydä samoja lastenruokia kuin Suomessa. Etenkin etelän aurinkokohteissa pieneltä lapselta voi helposti mennä ruokahalu kuumuuden vuoksi, jolloin vieraiden ruokien syöminen voi olla hankalaa.

5. Ota mukaan rannekkeellinen GPS-paikannin. Jos lapsi eksyy väkijoukkoon, pystyt paikantamaan hänet helposti.

Matkustaminen

1. Matkajännitys lisää lapsen energisyyttä, joten matkusta sellaisena vuorokaudenaikana, jolloin lapsi ei ole energisimmillään. Pyri myös välttämään lapsen vuorokausirytmin sekoittamista.

2. Tarjoa jo lennon alussa lähellä istuville matkustajille korvatulpat ja jotakin pientä hyvää. Näin estät kanssamatkustajien ärsyyntymisen, jos lapsi alkaa lennon aikana kiukuttelemaan.

3. Osta tabletille uusia pelejä ja elokuvia, joita lapsi on jo kauan toivonut pääsevänsä pelaamaan ja katsomaan. Jätä kasvatusopit maan kamaralle ja anna lapsen pelata pelejä ja katsoa elokuvia lennon aikana niin paljon kuin haluaa.

4. Pakkaa lennolle mukaan yllätyspussi. Yllätyspussissa voi olla vaikkapa karkkia ja jokin pieni uusi lelu. Kriittisellä hetkellä yllätys voi tuoda odottamatonta helpotusta.

5. Jos matkustat pienen lapsen kanssa, sido lennolle mukaan otetut lelut ohuella narulla käsinojaan tai edessäolevaan istuimeen. Jos lelut tippuvat maahan, ne on helppo nostaa ylös vetämällä narusta.

Kilpailut

Uusimmat