Hyi, mikä fakta: Missä on lentomatkalla pahin bakteeripesäke, jota kosket?

01.07.2014 12:28 - Laura Sulkava

Luulitko likaisimman paikan lentomatkallasi olevan vessa? Väärin. Vastaus on jotain aivan muuta etkä voi edes välttää sitä.

Lentokentillä ja -koneissa liikkuu päivän aikana valtavia määriä ihmisiä. Luonnollisesti bakteereja on myös paljon, mutta tutkimuksen mukaan pahimpia bakteeripesäkkeitä eivät ole vessat.

Pahimmat, vaikkakin todella looginen, bakteeripesäkkeet ovat turvatarkastuksen laatikot, joihin tavarat lapataan läpivalaisua varten. Jokainen joutuu saman rumban käymään läpi ja päivän mittaan niissä kuljetetaan kaikkea kengistä laukkuihin ja takeista passeihin.

Laatikoihin voi pesiytyä vaarallisiakin bakteereja, jotka voivat aiheuttaa vakavia tulehdusreaktiota. Amerikkalaisessa tutkimuksessa löydettiin yhdestä laatikosta niin paljon ulosteen bakteereja, että ne saavat ihmisen sairastumaan.

Huonosta siivouksesta johtuvia pesäkkeitä ovat tarjottimet. Syynä on se, että ihmiset eivät käytä niitä vain syömiseen, vaan niillä on nähty vaihdettavan jopa vaippoja.

Vaikka esimerkiksi lentokoneen istuimissa ja turvavöissä on paljon bakteereita, ne ovat luonnollisia ihmisille, minkä vuoksi eivät ole yhtä hälyttäviä kuin edelliset.

Kuinka bakteereilta voi suojautua?

Lennolle kannattaa ottaa mukaan desinfioivia puhdistusliinoja, joilla voit pyyhkäistä likaiset paikat puhtaiksi. Edessä olevan penkin säilytystaskuun kannattaa laittaa omia tavaroita vasta kun on tarkistanut, että se on siivottu edellisen lennon jälkeen.

Käytävällä ei kannata myöskään kävellä paljain jaloin, sillä lattialla ihmiset ovat kävelleet likaisilla kengillä.

Kun katsoo omituisten asioiden listaa, mitä ihmiset kuljettavat matkalla mukanaan, ei oikeastaan yllätä epähygienisyys.

Lähde: News.com.au

Kilpailut

Uusimmat