Harjaatko hampaasi oikein? 8 tapaa vaurioittaa purukalustoa!

16.04.2012 12:45 - Eeva Rajala

Suussa tönöttäviä arvokkaita hampaita voidaan harjata aivan väärällä tavalla.

Hampaiden harjauksella taistellaan yleisesti reikiä ja pahanhajuista hengitystä vastaan. Hampaiden vääränlainen harjaaminen saattaa tehdä hampaista jopa herkemmät reikien syntymiselle, kariekselle ja ientulehduksille. Kannattaa siis tarkastaa seuraavat kahdeksan kohtaa, teetkö hampaiden harjauksen aikuisiässä oikein?

1) Miten kauan harjaat hampaitasi?
Moni ei harjaa hampaitaan tarpeeksi kauan. Monet hammaslääkärit neuvovat, että hampaita pitäisi harjata 2 - 3 minuuttia, mutta ihmiset eivät "jaksa" hoitaa harjausta loppuun saakka. Seuraavalla kerralla tarkasta, miten kauan sinun hampaiden harjauksesi kestää. On mahdollista, että harjaat hampaitasi vain vajaan minuutin.

2) Katsotko mitä teet?
Hampaat kannattaa harjata peilin edessä, niin näet tarkkaan, mihin hammasharjasi suussasi menee ja jääkö jokin hammaskulma vähemmälle harjaukselle. On helppoa jättää vahingossa harjaamatta jokin osa suussa, esimerkiksi ienraja, mitä pidetään tärkeimpänä kohtana. Plakki, hammaskivi ja bakteerit voivat kertyä juuri ienrajaa, jos sitä ei harjata kunnolla. Huomioi myös takahampaat.

3) Millainen harjaustekniikka sinulla on?
Emali eli hammaskiille on hampaiden pinnalla oleva erittäin kova kudos. Se suojaa hampaita kulumiselta. Tohtori Michael Lenchnerin mukaan pelkästään sivuttainen harjaus saattaa vahingoittaa kiillettä. Hampaita kannattaa harjata pienin pyörein liikkein. Kannattaa keskittyä aina pariin hampaaseen kerralla ja sen jälkeen siirry seuraavaan hammaspariin. Muista harjata hammasrivistö ylhäältä alas liikkuvaa pyörivällä liikkeellä. Jatka näin koko hammaskalusto. Ja muista tehdä sama myös hampaiden takaa. Huuhtele suu harjauksen jälkeen yhdellä suullisella vettä.

4) Harjaatko hampaitasi liian kovaa?
Hammaskiilteen vaurioittumisen riski lisääntyy, jos harjaat hampaitasi liian kovaa. Ja jos sinulla on taipumusta narskutella ja purra hampaita yhteen kovaa, riski kasvaa entisestään. Liian kovalla hampaiden harjauksella vaurioitetaan myös ikeniä ja saattaa lähteä "pakosalle".

5) Millainen hammasharja sinulla on?
Kannattaa välttää kovien hammasharjojen käyttöä ja muistaa, että pehmeämmätkin riittävät. Tohtori Lenchner varoittaa kuitenkin, että pehmeälläkin harjalla saadaan vahinkoa aikaa, jos harjaustekniikka on väärä.

Tämän lisäksi kannattaa vaihtaa hammasharja kolmen kuukauden välein. Miksi? Hammasharja voi olla todellinen turvasatama basilleille. Vielä nopeammin hammasharja kannattaa vaihtaa silloin, jos huomaa sen kuluneen ennen kolmen kuukauden takarajaa. Harjan kuluessa sen haivenet vaurioittuvat ja bakteerit asettuvat harjaksen pieniin repeämiin. Harjauksen jälkeen kannattaa hammasharja vielä huuhdella kuumalla vedellä ja jättää kuivumaan hyvin.

6) Millainen hammastahna sinulla on?
Suurin osa markkinoilla olevista hammastahnoista on ihan turvallisia. Tohtori Lenchnerin mukaan valkaisevat hammastahnat ovat myös yleisesti turvallisia. Tosin ruokasoodaa käytetään joissakin väliaikaisesti valkaisevissa tahnoissa. Kannattaa muistaa, ettei ruokasoodaa suositella pitkäaikaiseen käyttöön valkaisussa, sillä sen vaikutus perustuu hiovaan vaikutukseen. Näin jotkut tuotteet pitkäaikaisessa käytössä voivat rasittaa hampaita ja kuluttaa kiillettä.

7) Käytätkö hammaslankaa?
Hammaslanka yksinkertaisesta pääsee paikkoihin, joihin hammasharja ei yllä. Reikiä syntyy yleisesti kahden hampaan väliseen rakoon, mihin bakteeritkin jäävät jumiin. Toisin sanoen hammaslangan käyttöä ei kannata ajatella vapaavalintaisena asian vaan pakollisena. Ei kannata turhaan huolestua siitä, sattuu hammaslanka ikeniisi. Ujuta hammaslanka varovasti hampaiden välistä ienrajaa saakka, jottei herkkiä ikeniäsi sattuisi.

8) Huuhteletko hampaasi pesun jälkeen?
Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttöä vapauttaa hampaan pinnasta plakkia. Harjauksen ja hammaslangan käytön jälkeen kannattaa suu vielä huuhdella alkoholittomalla suuvedellä, jotta bakteerit lähtevät kunnolla suusta. Jos et jostain syystä pysty käyttämään tai et halua käyttää suuvesiä, pelkällä vedelläkin huuhtelu on parempi kuin ei mitään.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat