Takkuaako treeni? 6 syytä, jotka saattavat olla syynä voimattomaan oloon

04.06.2013 10:45 - Reetta Haverinen

Joskus salitreeni saattaa tuntua täydeltä tuskalta tai lenkillä askel painaa, kuin jalat olisivat lyijyä. Tökkivän urheilusuorituksen taustalta voi löytyä monia syitä, joita et ehkä ole tullut ennen ajatelleeksi

Laahaava lenkki tai ponneton salireissu on monesti helppo laittaa huonon päivän piikkiin. Voit kuitenkin itse vaikuttaa yllättävän monella tapaa siihen, tuleeko treenistäsi onnistunut vaiko ei. Muun muassa seuraavat seikat saattavat löytyä uupuneen olon taustalta:

1. Kärsit nestehukasta

Pienikin nestevajaus voi vaikuttaa suuresti urheilusuoritukseesi. Varsinkin kuumina kesäpäivinä nesteytys saattaa jäädä helposti puolitiehen. Muista siis siemailla vettä jo ennen janon tunteen yllättämistä, varsinkin jos urheilet ulkona auringon paisteessa. Nauti nestettä myös hyvissä ajoin jo ennen treeniä ja eritoten sen jälkeen.

2. Olet ylikunnossa

Jos olet laiminlyönyt lepopäiväsi ja treenannut intensiivisesti koko viime viikon, ei ole ihmekään, jos kehosi alkaa lyömään jarrua. Kroppasi tarvitsee ehdottomasti aikaa myös palautumiselle. Kehityksesi tyssää kuin seinään, jos treenaat seitsemänä päivänä viikossa. Korkea leposyke, flunssainen olo, stressi, ärtyneisyys ja huonontuneet urheilusuoritukset viestivät siitä, että nyt olisi aika pitää vähintään muutama päivä huilia.

3. Olet syönyt liikaa sokeria

Ennen urheilusuoritusta on suotavaa syödä hiilihydraattipitoinen välipala, jotta energiaa riittäisi aina treenin viimeisiin minuutteihin asti. Jos kuitenkin nautit pelkästään nopeita hiilihydraatteja, kuten hedelmiä, verensokerisi saattaa tipahtaa romahdusmaisesti kesken Zumba-tunnin. Jotta energiaa riittäisi tasaisesti koko treenin ajaksi, suosi hitaita hiilihydraatteja ja nauti niiden yhteydessä myös proteiinia. Esimerkiksi hedelmät maustamattoman jogurtin tai raejuuston kanssa ovat oiva välipalavaihtoehto.

4. Sinulla on kuukautiset

Vatsakivut, päänsärky ja väsymys saattavat viestiä pian alkavista naistenpäivistä. Tällöin olo on vetämätön ja nuutunut, eikä lenkille lähtö saata pahemmin houkutella. Jos kärsit lisäksi työstressistä ja mielialojen vaihtelusta, voi urheilemaan lähteminen tökkiä entisestään. Voit helpottaa oloasi syömällä kevyitä aterioita pitkin päivää ja välttelemällä sokerisia ruokia. Ähky ja hiilihydraattipitoiset ateriat lisäävät väsymystäsi entisestään. Yleensä liikunta auttaa PMS-oireisiin, mutta jos kivut jatkuvat kovina, on syytä kipittää lääkärin vastaanotolle.

5. Kärsit anemiasta

Jos kärsit raudanpuutteesta, eivät punasolut kykene kuljettamaan tarpeeksi happea lihaksiin urheilusuorituksesi aikana. Tällöin syke saattaa nousta pienestäkin rasituksesta ja uupumus yllättää äkisti. Varsinkin runsaiden kuukautisten jälkeen monien naisten rauta-arvot saattavat helposti romahtaa pohjalukemiin. Pidä siis huolta siitä, että saat tarpeeksi rautaa ravinnostasi.

6. Kärsit lääkkeiden sivuoireista

Joskus masentuneisuus ja väsymys saattavat olla jonkin syömäsi lääkkeen sivuvaikutuksia. Varsinkin allergia- ja flunssalääkkeet aiheuttavat monesti uupumusta ja alakuloisuutta. Jos luulet, että oireesi johtuvat lääkkeistäsi, ota asia puheeksi lääkärisi tai apteekkarisi kanssa. Monille lääkkeille löytyy korvaavia valmisteita, jotka purevat vaivaasi yhtä hyvin, mutta eivät aiheuta minkäänlaisia sivuoireita.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat