Joogalehti järkytti ohjeillaan: "Työnnä sormet kurkkuun ja oksenna"

12.05.2015 09:17 - Eeva Rajala

Joogan erikoislehti on saanut kritiikkiä, sillä lehden kerrotaan kannustavan ihmisiä oksentamaan saadakseen paremman näköisen vatsan.

Yoga Magazine -lehden toukokuisessa numerossa lukija kertoi törmänneensä vanhassa joogakirjassa puhdistustekniikkaan, missä oksennetaan. Lukija halusi lehdeltä varmistaa, onko kyseessä oikeasti joogatekniikka.

Lehti kertoi harjoitteen olevan Vyaghrasana eli Tiikeri, ikivanha joogassa käytetty puhdistustekniikka, missä henkilö saa itsensä oksentamaan. Harjoitteen jälkeen syödään riisiä ja juodaan maitoa, eikä muuta ravintoa saa syödä muutamaan tuntiin.

"Työnnä sormet kurkkuun ja sinun pitäisi oksentaa"

"Jos teet Tiikerin ainakin kerran viikossa, huomaat muutoksen vatsassasi ja lonkissasi; sukupuolielimet ja selkä tuntuvat vahvemmilta, ja ryhti ja kestävyys parantuvat", artikkelissa kirjoitetaan.

Lehden mukaan harjoitteen tavoitteena on poistaa kehosta ylijäämä ruoka. Harjoite selitettiin lehdessä yksityiskohtaisesti niin, että kuka tahansa voisi kokeilla sitä kotona.

"Taivuta pääsi ämpärin tai lavuaarin päälle. Käytä etu- tai keskisormea ja kutita kurkkuasi. Työnnä sormet kurkunkanteen ja sinun pitäisi oksentaa", artikkelissa neuvotaan.

Lehti varoitti artikkelissaan ainoastaan, ettei harjoite sovi lapsille tai raskaana oleville. Artikkelin tuomitsevat tahot kuitenkin pitävät lehteä vastuuntunnottomana, sillä lehden kirjoittamat neuvot puoltavat esimerkiksi bulimian kehittymistä, eikä artikkelissa puhuta harjoitteesta historiallisen asiana vaan harjoitteena, jota kaikki voisivat kokeilla.

Lehti puolustelee artikkelia

Muun muassa joogaohjaaja Genny Wilkinson-Priest kertoo Daily Mail -lehdelle, että kyseinen lehti on toiminut ohjeissaan edesvastuuttomasti. Myös syömishäiriöitä vastaan taistelevat järjestöt Britanniassa ovat tuominneet lehden kirjoittamat neuvot.

Kyseinen joogalehti puolustautuu ja kertoo, että se vain yksinkertaisesti kuvailee muinaista tekniikkaa, kun heidän lukijansa oli kysynyt asiasta. Lehden tekijät eivät vastauksellaan tai muulla toiminnallaan halua edistää syömishäiriöiden syntymistä ja kehittymistä. Lue lehden vastauksesta lisää täältä! (Yoga Magazine)

Lue harjoitetta käsittelevä artikkeli kokonaisuudessaan englanniksi täältä! (Healthista)

Lue myös: Nuuhkaisu kainaloon ja pierujen peittelyä - mitä naiset tekevät joogatunnilla, mutteivät myönnä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat