Puoliso voi olla paras kuntovalmentajasi

09.04.2015 08:45 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan seurustelevien kannattaa miettiä muutaman kerran ennen kuin palkkaa kovaan hintaan itsellensä kuntovalmentajan.

Israelilaistutkimuksen mukaan ihmisen paras kuntovalmentaja on oma puoliso. Tuloksista selvisi, että jos toinen osapuoli alkaa treenata kunnolla, toinen on suuremmalla todennäköisyydellä halukas myös treenaamaan. Kuntoilu ei siis ole hyväksi pelkästään ihmiselle itsellensä, mutta myös kumppanille.

- Tiedettiin, että kumppaneilla voi olla samanlainen malli riskikäyttäytymisessä kuten tupakoinnissa ja juomisessa, muttei ollut selvillä, miten puolison fyysisessä aktiivisuudessa tapahtunut muutos vaikuttaa kumppanin fyysisen aktiivisuuden tasoon, tutkija Silvia Koton kertoo Daily Mail -lehdelle.

Tutkijat analysoivat dokumentteja laajasta verisuonten kalkkeutumisen riskitutkimuksesta, joka alkoi vuonna 1987. Kahdella, kuuden vuoden välein tehdyllä, vierailukerralla tutkijat kysyivät 3 261 pariskunnalta heidän fyysisen aktiivisuuden tasoista.

Yhdessä kohottamaan kuntoa

Ensimmäisellä vierailukerralla 45 prosenttia miehistä ja 33 prosenttia naisista kuntoili Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaisesti. WHO suosittelee, että aikuisten kuuluisi kuntoilla viikossa 150 minuuttia kohtuullisella intensiteetillä tai ainakin 75 minuuttia tarmokkaammalla intensiteetillä.

Kuuden vuoden jälkeen selvisi, että 70 prosenttia miehistä pääsi WHO:n suositukseen todennäköisimmin silloin, kun heidän vaimonsa treenasi myös suositusten mukaisesti. Mikäli vaimo oli fyysisesti vähemmän aktiivinen, myöskään miehen fyysinen aktiivisuus ei ollut suosituksen mukaisella tasolla. Jos puolestaan mies suoritti suositusten mukaisen treenin, vaimo pääsi 40 prosenttia todennäköisemmin myös samaan tulokseen.

Puolisolla on siis positiivinen vaikutus toiseen, jotta pysytään terveitä ja hyväkuntoisina. Tutkijat uskovatkin, että paras lähestymistapa taistella lisääntyvää ylipainoa vastaan on kertoa liikkumisen tärkeydestä myös pariskunnille, ei pelkästään yksilöille.

Lue myös: Jutta Gustafsberg: "Haluatko olla löysä ja laiha vai kiinteä?"

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat