Tutkimus selvitti: Kuinka päästä eroon tunnesyömisestä?

21.02.2014 22:15 - Linda Arponen

Vaikka olisi huono päivä, ei sipsipussiin tarrautuminen ole oikea valinta.

Monilla ihmisillä on tapana hakea huonoina hetkinä lohtua ruoasta.

Tuore tutkimus on kuitenkin selvittänyt keinon, jolla voi taistella rasvaisen ja sokerisen lohturuoan syömistä vastaan. Ratkaisu löytyy mielestä: nimittäin tulevaisuuden ajatteleminen voi auttaa tekemään terveellisempiä ruokavalintoja.

Delawaren yliopiston tutkijat tekivät neljän tutkimuksen sarjan siitä, miten ihmisten tunteet vaikuttivat heidän ruokavalintoihinsa.

Ensimmäisessä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset syövät terveellisiä ruokia mieluiten ollessaan hyvällä tuulella. Toisessa tutkimuksessa saatiin käänteiset tulokset, sillä sen mukaan ihmiset tukeutuvat helpommin herkkuihin huonoina hetkinä.

Kahdessa viimeisessä tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan tulevaisuutta, jolloin he valitsivat terveellisemmän ruokavaihtoehdon (esimerkiksi rusinat), kun taas nykyhetkeä ajatellessaan he valitsivat epäterveellisemmän vaihtoehdon (esimerkiksi karkit). Tähän tulokseen ei vaikuttanut se, millä tuulella osallistujat olivat tutkimushetkellä.

Tutkijoiden mukaan nämä tulokset johtuvat siitä, että mitä pidemmälle ihmiset elämäänsä ajattelevat, sitä todennäköisemmin he ajattelevat ruokansa terveysvaikutuksia tulevaisuudessa. Jos taas ajattelee vain meneillään olevaa hetkeä, on helpompi sortua herkkuihin ja unohtaa, miten ruoka voi vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin.

Kun siis seuraavan kerran mieltä painaa, ajattele tulevaisuutta ennen kuin alat lusikoida jäätelöä. Saatat näin jopa vaihtaa jäätelön jogurttiin.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat