10 erinomaista syytä syödä terveellisesti

03.06.2014 21:15 - Katariina Näreaho

Terveelliset elämäntavat vaikuttavat moneen muuhunkin kuin painonhallintaan.

Kun syöt terveellisesti, voit paremmin. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat meihin kokonaisvaltaisesti, joten tarkkaile syömisisiäsi. Tässä 10 erinomaista syytä, miksi jokaisen on syytä syödä terveellisesti.

1. Olet tuotteliaampi

Elimistömme ja aivomme tarvitsevat polttoainetta, ja sitä juuri terveellinen ruoka on. Tukimukset ovat todistaneet sen, kuinka suuri merkitys ruokavaliolla voi olla meidän toimintaamme: epäterveellinen ruokavalio voi vähentää tuotteliaisuutta jopa 66 prosenttia. Terveellinen ruoka puolestaan saa aivosi toimimaan tehokkaammin.

2. Olet onnellisempi

Syömisillämme on suora vaikutus aivoihin ja näin myös mielialaamme. Jos syöt runsaasti dopamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten banaania, se kohottaa mielialaasi. Tumma suklaa puolestaan on täynnä polyfenoleita, jotka kiihdyttävät serotoniinin tuotantoa, jotka myös osaltaan vaikuttavat mielialaan.

3. Stressi lievittyy

Tietyt ruoka-aineet ovat suorassa yhteydessä kortisolin, eli stressihormonin, tuotantoon: C-vitamiini, omega-3-rasvahapot ja magnesium vähentävät hormonin erittymistä. Jos olet jatkuvassa stressitilassa, olisi hyvä, että ruokavaliosi sisältää proteiinipitoista ruokaa, hyviä rasvoja ja maitotuotteita sekä C-vitamiinia ja magnesiumia. Nämä auttavat osaltaan lievittämään stressiä.

4. Painosi pysyy kurissa

Yksinkertaiset ja pienet muutokset ruokavaliossa voivat tehdä siitä entistä terveellisemmän. Vaihda sokeria sisältävät juomat veteen, tilaa ravintolassa ranskalaisten sijasta raikas lisukesalaatti ja sipsien sijaan voit herkutella pähkinöillä tai porkkanoilla. Näin vähennät sokerin ja rasvan saantia ja painosi pysyy aisoissa paremmin.

5. Syöt vähemmän

Terveellisissä ruokailutottumuksissa laatu korvaa määrän. On myös hyvä muistaa, että tuoreet elintarvikkeet ovat ravintoaineiltaan rikaampia ja ne sulavat elimistössä hitaammin.

6. Ruoka maistuu mielestäsi paremmalta

Vaikka makumieltymykset ovat täysin subjektiivisia, maistuu terveellinen ruoka paremmalta. Tämä on kuitenkin psykologista, sillä mielikuvat vaikuttavat osaltaan myös makuaistiin. Asia on selvitetty jopa sokkotutkimuksissa, jossa koehenkilöille annettiin maistettavaksi kahta kahvia. Toisen väitettiin olevan luomua, toisen tavallista kahvia. Koehenkilöt kertoivat, että luomukahvi maistui heidän mielestään paremmalta. Tosiasiassa testattavat tuotteet olivat täysin samoja.

7. Ikäännyt hitaammin

Botoxin ja täyteaineet voi vaihtaa helposti terveelliseen ruokavalioon. Hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoasi. Tuoreiden marjojen sisältämät antioksidantit ja kalan omega-3-rasvahapot pitävät ihosolut kunnossa ja hidastavat ikääntymistä.

8. Olet terveempi

Terveellisen ruokavalion yksi hyvistä puolista on se, että pysyt pidempään terveenä ja voit paremmin. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet sen, että epäterveelliset ruokailutottumukset voivat pitkällä aikavälillä nostaa kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, liikalihavuuden, syövän ja sydänsairauksien, riskiä. Jos elimistösi ei saa tarpeeksi proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, alkaa lihasmassa vähentyä ja kehon rasva lisääntyä.

9. Elät pidempään

Kun syöt terveellisesti, pienennät riskiäsi sairastua kohtalokkaisiin sairauksiin. Erään tutkimuksen mukaan runsaasti hedelmiä ja vihanneksiä sisältävä ruokavalio yhdistettynä liikunnalliseen elämäntapaan kasvattaa naisten eliniänodotetta heidän ollessa seitsemissäkymmenissä. Myös vähän lihaa sisältävät ruokavaliot ja kasvisruokavaliot pidentävät tutkimusten mukaan elinikää.

10. Säästät rahaa

Kun et laita rahojasi virvoitusjuomiin, karkkeihin, sipseihin ja roskaruokaan, säästät pitkän pennin. Kun pysyt terveenä, vältät lääkärin ja mahdolliset lääkkeet ja säästät lisää rahaa. Ja vaikka luomuruoka saattaa hinnoiltaan olla muita arvokkaampaa, on siihen sijoitettu raha kuitenkin aina sijoitus omaan itseensä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat