"Sokeri vanhentaa" ja 7 muuta syytä luopua sokerista

05.08.2014 22:15 - Susanna Karttunen

Sokeri on yksi eniten riippuvuutta aiheuttavista aineista ja monet ovat riippuvaisia siitä huomaamattaan. Vaikka olet lapsesta asti oppinut rakastamaan sokeria, on monta syytä, miksi sinun pitäisi luopua siitä nyt.  

Sokerin aiheuttamat terveyshaitat voivat olla todella vakavia. Sokeri muun muassa alentaa vastustuskykyä, nopeuttaa vanhenemista tuoden sinulle harmaita hiuksia ja ryppyjä, vahingoittaa maksaa ja on osallisena diabeteksen ja osteoporoosin syntyyn. Amerikanki-sivusto listasi kahdeksan tärkeää syytä lopettaa sokerin käyttö. 

1. Sokeri vanhentaa

Sokeri saa ihosi vanhenemaan nopeammin. Sokeri voi vaikuttaa kehon kemiallisiin prosesseihin, mikä vaikuttaa vanhenemiseen, sairastumiseen ja DNA:han. Kun jätät sokerin tänään, saatat parin vuoden päästä näyttää vähän nuoremmalta.

2. Voimakas riippuvuus

Sokeri aiheuttaa erittäin voimakasta riippuvuutta. Tutkimusten mukaan sokeri aiheuttaa jopa kahdeksan kertaa enemmän riippuvuutta kuin kokaiini. Mitä enemmän sokeria kuluttaa, sitä enemmän sitä tuntee tarvitsevansa.

3. Painonnousu

Hampaiden reikiintymisen lisäksi paljon kaloreita sisältävä sokeri saa painon helposti nousemaan. Jos ihmettelet kertyneitä kiloja, saattaa syypää löytyä sokerista.

4. Mielialan heilahtelut

Sokeri voi myös aiheuttaa mielialan vaihteluita. Sokerin nauttimisen jälkeen verensokeri nousee hetkellisesti korkealle, mutta laskee vähän ajan päästä rajusti alas. Tämä vaikuttaa aineenvaihduntaan, mielialaan ja terveyteen.

5. Sokeri tekee nälkäisemmäksi

Mitä enemmän kulutat sokeria, sitä nälkäisemmäksi tunnet itsesi. Sokeripitoisten ruokien syömisen jälkeen monien tekee mieli lisää makeita ruokia.

6. Sokeri alentaa vastustuskykyä

Sokeri vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmään ja altistaa sairauksille. Monien tutkimusten mukaan liika sokerin syönti myös tekee kehosta paremman kasvupaikan syövälle.

7. Tokkurainen olo

Sokeri saa olon tokkuraiseksi. Jos syöt paljon sokeria, voi olosi olla koko päivän uupunut.

8. Sokerissa ei ole vitamiineja tai mineraaleja

Sokeri on täynnä turhia kaloreita, eikä siinä ole mitään vitamiineja tai mineraaleja. Useimmissa paljon sokeria sisältävissä ruoissa on todella vähän ravinteita. Jos nautit näitä ruokia usein, sinulle voi kehittyä joidenkin tärkeiden ravinteiden puute.

Uutisoimme aiemmin sokerin yllättävistä terveyshaitoista. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Amerikanki

Kilpailut

Uusimmat